Anesztéziával összefüggő komplikációk: 1. Hányinger, hányás

Értelmező

Hányinger: Gyomortájon, torokban kellemetlen, gyakran hirtelen, rohamszerűen kialakuló érzet.

Hányás: Aktív folyamat, mely során a gyomortartalom reflexes izomműködés hatására ürül a szájon át.

Anti-emeticum: Hányás csillapító gyógyszer.

Anesztézia: görög eredetű szó, „érzéstelenség” „érzés nélküliség”.

Regionális anesztézia: Egyes kiválasztott testtájak különböző technikával, helyi érzéstelenítő gyógyszerek segítségével végzett anesztéziája.

Általános anesztézia: Más néven „altatás”. Kontrollált öntudatlan állapot, amely során a tudat, fájdalomérzet, és egyéb élettani funkciók irányítását az aneszteziológus végzi.

PONV: Nemzetközi orvosi szakirodalomban használt rövidítés, „Post Operative Nausea and Vomiting”-műtétet követően kialakuló hányinger, hányás

Lesz hányingerem a műtétet követően?

Nem minden beteg érez hányingert a műtéte után, habár ez egy nagyon gyakori probléma általános anesztéziát követően. Mindent összevetve körülbelül a betegek egy-harmada (minden 3 betegből 1) tapasztal hányingert, vagy hányást a műtétet után, de ez nagyon nagy mértékben függ a betegtől magától, az anesztézia/érzéstelenítés módjától, technikájától, illetve a műtét típusától. A következőkben tárgyaljuk a fenti körülményeket.

Miért érez valaki hányingert a műtét után?

Számos faktor ismert, amiről tudjuk, hogy hatással van a hányinger, hányás kialakulására.

A műtét típusa:

Egyes műtétek nagyobb eséllyel okoznak hányingert, hányást, mint mások. Ilyenek:

 • Hasüregi, nemi szerveken végzett műtétek
 • Fül-Orr-Gégészeti műtétek
 • Kancsalság korrekciós szem műtét
 • Hosszú műtéti idő magában

A műtét előtti kivizsgálást végző aneszteziológus feladata válaszolni a kérdésre, hogy a végzendő műtét milyen rizikócsoportba tartozik ebből a szempontból.

Az alkalmazott gyógyszerek:

Néhány gyakran használt gyógyszerről ismert, hogy hányingert, hányást okoz.

 • Anesztézia gyógyszerei, altatógázok néhány formája
 • Fájdalomcsillapítók, különösen az ópiátok közé tartozó morfium-szerű fájdalomcsillapítók.

A beteg:

Egyes betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek hányingertől, hányástól, mint mások.
Ilyenk lehetnek:

 • Gyermekek
 • Nők
 • Nem dohányzók (a dohányzás egyetlen ismert pozitív hatása)
 • Akik utazás közben gyakran émelyegnek, éreznek hányingert
 • Akiknél korábbi műtét utáni hányás alakult ki 2,4,5

Egyéb okok:

 • Túlzottan hosszú éhezés, szomjazás a műtétet megelőző, és követő időszakban.
 • Nagyfokú idegesség, feszültség a műtét előtt. Az aneszteziológus elmagyarázza az eseményeket részletesen, és ha szükséges tud adni olyan gyógyszert, amely javítja a fenti problémát. 2
 • Utazás röviddel általános anesztéziát követően. Ha a műtét napján utazik a beteg haza, könnyebben fordulhat elő hányinger, hányás, ilyenkor érzékenyebb az ember a „tengeri betegség” típusú ingerekre.

Az előző műtét után hánytam, hányingerem volt. Így lesz ez most is?

Szerencsére, nem feltétlenül.

 • Az eltérő típusú műtét lehet, hogy kevésbé hányingert keltő
 • Az anesztézia típusát, alkalmazott technikát meg lehet változtatni, hogy csökkentse az esélyét a hányingernek.
 • Ha régen történ az előző műtét, az életkor növekedésével csökken a hányinger esélye.

DE, sajnos, ha valakinek volt problémája korábban műtétet követő hányással, hányingerrel, alapesetben nagyobb az ismételt kialakulásának valószínűsége, mint a korábban problémamentes műtéten átesett betegeknek.

Milyen sokáig tart hányinger?

Általában a hányinger rövid életű, vagy megszűnik a kezelést követően. Azonban előfordulhat, hogy a műtét után később jelentkezik, és eltarthat akár 24 órán át!

Okozhat bajt a hányás, hányinger a műtétet követően?

Azon túlmenően, hogy a hányinger, nagyon kellemetlen, egyéb problémákat is okoz.

A műtét utáni fájdalomérzetet nagymértékben ronthatja, főleg, ha erős izommunkával („öklendezés”), vagy hányással párosul. Késlelteti a műtét utáni első evés, ivás időpontját, amely tovább fokozhatja a hányingert, éhségérzetet, illetve végső soron ezzel a szükséges kórházi tartózkodás ideje is megnyúlhat.

Ritkábban, ha a hányás súlyos, és hosszú ideig tart, egyéb komolyabb problémákat is okozhat. Ilyenek a műtéti heg sérülése (varratelégtelenség), nyelőcső repedése, tüdősérülés, a test folyadék és PH, ion (ásványi só) tartalmának súlyos zavara, amelyek akár nagyon súlyos állapothoz, szélsőséges esetben halálhoz vezethetnek. 1

Megelőzhető a hányinger kialakulása?

Igen, habár a hányinger kialakulásának esélye nullára nem csökkenthető jelen tudásunk szerint. Az aneszteziológus feladata, hogy a korábban említett faktortok alapján a műtétet megelőző vizsgálat során felmérje az esetleges rizikó mértékét.

Az aneszteziológusnak több lehetősége van arra, hogy milyen változtatásokkal csökkentheti a hányinger kialakulásának esélyét.

 • Egyes műtétek elvégezhetők regionális anesztéziában altatás helyett, amely jelentősen csökkenti a hányinger kialakulásának esélyét.2-5
 • Egy vagy több antiemeticus gyógyszer (hányáscsillapító) alkalmazásával az általános anesztézia részeként.1-5
 • Egyes anesztetikus gyógyszerek kisebb eséllyel okoznak hányingert, mint mások. Ezek alkalmazhatósága az aneszteziológus döntése.1-5
 • Acupunctura, és acupressura hasznos lehet a hányinger megelőzésében, de nagyon kevés kórházban érhető el jelenleg ez a lehetőség. 6
 • Folyadékterápia (infúzió) adása. Ennek számos oka, hogy miért történik műtéti körülmények között, ezek közül az egyik, hogy csökkenti a hányinger kialakulásának esélyét. 3-5

Amennyiben aggódik az esetlegesen kialakuló hányás szövődmények miatt, vagy már volt korábban hasonló problémája műtétet követően, fontos, hogy erről az aneszteziológust informálja.

Lehet kezelni a már kialakult hányást, hányingert?

Igen. A korábban említett megelőzés során használható módszerek alkalmasak a kezelésre. Fontos azonban, hogy minél korábban kell kezdeni a kezelést, a hányinger felléptét követően, így a siker esély is nagyobb. Kialakult hányás kezelése nehezebb. Ezért fontos, hogy a rosszullétet minél korábban említse az ápoló személyzetnek.

Milyen gyógyszereket használnak a kezeléshez, és mik lehetnek a mellékhatások?

Anti-emeticumok adhatók szájon át tablettaként, vagy injekció formájában izomba (kar, fenék), vagy vénás formában a műtéthez behelyezett kanülön keresztül. Tabletták ritkán, megelőzésként adhatók. Az intravénás alkalmazási út a leggyorsabb, és nincs szükség ismételt tűszúrásokra, mint az izomba adott injekció esetén.

Különböző gyógyszertípusok használhatók a hányinger kezelésére, ezek alkalmazhatók egyedileg, azonban több gyógyszer (hatóanyag) kombinációja hatásosabbnak bizonyult. 3-5

Mint minden gyógyszernek, az hányás csillapítóknak is vannak mellékhatásai, ezek szerencsére azonban, az átmeneti kismértékű csoportba tartoznak, és általában ritkák. Ami minden gyógyszerre igaz, hogy allergiás reakció bármikor, bármilyen gyógyszerre, és gyógyszeralkotóra előfordulhat.

Alkalmazott gyógyszerek:

 • Cyclizine (Valoid): Álmosság, és szájszárazság alakulhat ki (főleg ismételt adagolást követően)
 • Ondansetron (Zofran, Emetron stb.) Ritkán fejfájást okoz.
 • Dexamethasone: Habár ez egy szteroid, hányáscsillapítóként, egyszeri dózisban adagolva nem tapasztaltak szteroid típusú mellékhatásokat. Ébren lévő betegnek adagolva gáttájéki égő érzést okozhat rövid ideig.
 • Metoklopramide (Cerucal): ritkán fejfájás, asthmás roham, mozgászavart (főleg gyermekekben) okoz, tartós alkalmazásának hormonrendszeri hatásai is lehetnek. Elsősorban úgynevezett prokinetikum (emésztőcsatorna mozgását serkenti), de egyes betegekben hatékony hányáscsillapító.

Tehet ön valamit, hogy elkerülje a hányingert, hányást egy műtétet követően?

Igen.

 • Ne üljön fel hirtelen, vagy kelljen fel az ágyból hirtelen az anesztéziát („altatást”) követően.
 • Ne egyen vagy igyon azonnal az ébredést követően. Kis korty vízzel kezdve lassan építse fel az étkezést a nagyobb, nehezebb ételek irányába. Az ápoló személyzet szívesen ad tanácsot ebben a kérdésben.
 • Fontos a jó fájdalomcsillapítás. Annak ellenére, hogy néhány fájdalomcsillapító maga is okozhat hányingert, az erős fájdalom nagy eséllyel ténylegesen fog. Tanácsért nyugodtan forduljon az aneszteziológusához.
 • Lassú mély levegővételek tudnak segíteni.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel a fenti információkon kívül, forduljon bizalommal a műtétért felelős aneszteziológusához, illetve aneszteziológiai ambulanciához.

Forrás:

The Royal College of Anaesthetists
Revised Edition 2009
www.rcoa.ac.uk
standards@rcoa.ac.uk

Referenciák:

 1. Apfel CC et al. IMPACT investigators. A factorial trial of six interventions for prevention of postoperative nausea and vomiting. N Eng J Med 2004; 350: 2441-2451.
 2. Gan TJ. Risk factors for postoperative nausea and vomiting. Anesth Analg 2006; 102:1884-1898
 3. HarmerM. Pharmacoligical intervention in post-operative nausea and vomiting: sciientific evidnece and expert opinion for anti-emetic therapy for prophylaxis. In: StruninL, Rowbotham DJ, Miles A (Eds). The effective management of post-operative nausea and vomiting, 2nd edition. Aesulapius Medical Press, London 2003; pp 53-70.
 4. Gan TJ et al. Consensus guidelines for managing postoperative nausea and vomiting. Anesth Analg 2003;97:62-71
 5. Gan TJ et al. Society of Ambulantory Anesthesia guidelines for the management of postoperative nausea and vomiting. Anesth Analg 2007;105:1615-1628.
 6. ApfelCC et al. Acustimulatione of P6: an antiemetic alternative with no risk of drug-induced side effects. Br J Anaesth 2009;102:585-586

Szerző:

Dr Ian Selby, FRCA
Consultant Anaesthetist
Hull Royal Infirmary

Szerkesztő:

Dr Tim Smith, MD, FRCA
Consultant Anaesthetist
Alexandra Hospital, Reddtich
Final FRCA examiner

Fordította, alkalmazta:

Dr Nyilas László MD, DESA
Consultant Anaesthetist
Kardirex Egészségügyi Központ, St Helens and Knowsley NHS Trust