Anesztéziával összefüggő komplikációk: 14. Halál, agyhalál, agysérülés

Az alábbi fejezet az általános anesztézia, vagy érzéstelenítés alatt bekövetkező halállal végződő komplikációk, vagy súlyos agysérülés rizikójának mértékét mutatja be.

A valóságban sokszor nagyon nehéz elkülöníteni egy operáció során a sebészi és aneszteziológiai rizikót, ezért az alábbi ismertető szükségképpen tartalmaz információt a sebészi rizikóval kapcsolatban is. Azonban részletes sebészi rizikóról az adott beavatkozást illetően az operációt végző sebész szolgál felvilágosítással.

Miért történik haláleset általános anesztézia („altatás”) alatt?

A négy leggyakoribb ok a következő:

 1. Előfordulnak az ön általános egészségi állapotával, illetve a végzett műtét típusával összefüggő faktorok, amelyek növelik az anesztézia alatti haláleset rizikóját. Ilyenek lehetnek:
  • Előrehaladott életkor
  • Nagy szívsebészeti, mellkas sebészeti, idegsebészeti, érsebészeti illetve hasi sebészeti beavatkozásra van szükség.
  • Sürgősségi, életmentő operációra van szükség (ideértve a nagy baleseti műtéteket.
  • Komoly betegség a műtét előtti időszakban.
 2. Allergiás reakció alakul ki valamely alkalmazott gyógyszer hatására. Kevesebb, mint 1:10.000 általános anesztézia esetén (minden 10ezerből egy esetben) fejlődik ki életveszélyes reakció, és legtöbb reakciót teljes felépülés kísér. Részletes információ az anesztéziával összefüggő allergiás reakciókról a tájékoztató vonatkozó 9. fejezetében található.
 3. Előfordulhat, hogy a sebész csak nagy nehézségek, vagy sérülés árán tudja elvégezni a beavatkozást, vagy hiba valamilyen hiba történik a műtét során. A műtétre vonatkozó speciális veszélyeket a sebésznek részletesen el kell magyarázni az ön számára, mielőtt a beleegyező nyilatkozatot aláírja. A lehetséges szövődmények ismertetése után van lehetősége önnek, hogy eldöntse, vállalja-e a beavatkozást?
 4. Aneszteziológus hibázik, vagy rosszul méri fel a helyzetet, és rossz gyógyszert, vagy rossz adagban alkalmaz. A jelen kor aneszteziológiai technikája, ország függően ugyan, de az egyre fejlődő szakképzés, az egyre fejlődő technika (monitor rendszerek, eszközök) azt eredményezte, hogy a direkt aneszteziológiai hibából bekövetkező halálozás nagyon ritka, egy Egyesült Királyságban készült felmérés szerint az esélye 1:185.000 (minden 185ezer műtétből, egy esetben). 1

Mennyi az esélye, hogy valaki meghal általános anesztézia („altatás”) alatt?

Pontos számok nem érhetők el ebben a vonatkozásban, de az alább olvasható néhány tény és számszerű adat:

 1. Amennyiben ön egészséges (nincs társbetegsége pl. magas vérnyomás, szívbetegsége stb.), és nem életmentő sürgős műtéten esik át, a rövid válasz az, hogy halálos kimenetel extrém ritka. Ennek következtében a pontos számadat nem ismert, de következtetések szerint ez kb. minden 100.000 műtétből egy eset. 2
 2. Amennyiben egynapos sebészeti beavatkozás (tehát a műtétet követő néhány órán belül otthonába távozik) keretében végzik a műtétet, a rizikó még alacsonyabb. Ennek az oka, hogy ha önt az aneszteziológusa alkalmasnak találta egynapos sebészeti beavatkozásra, az azt jelenti, hogy lényegében egészséges, és nem nagy sebészeti beavatkozáson esik át.
 3. Amint korábban említettük, a beavatkozás veszélye növekszik ha:
  • A beteg életkora előrehaladott.
  • Nagy sebészeti beavatkozás, vagy életmentő sürgős beavatkozás zajlik.
  • Műtétet megelőzően komoly egészségi probléma, főleg szívet, tüdőt érintő van jelen.
  • Sérülés, vagy a műtét előtt instabil állapot (komoly betegség következtében) rontja a beteg állapotát.
 4. A fenti tényezők ellenére is, a haláleset előfordulásának a rizikója általában alacsony. Pontos számokat nehéz idézni, a kezelőorvosának a feladata, hogy az adott beavatkozásra vonatkozón pontosabb információval szolgáljon.
 5. Császármetszés esetében ismert, hogy körülbelül minden 100.000 esetből 1 alkalommal alakul ki halálos szövődmény direkt aneszteziológiai probléma következményeként. Sürgősséggel, általános anesztéziában („altatás”) végzett császármetszés esetén a kockázat magasabb, mint a tervezett módon, regionális (pl. spinális, epidurális) érzéstelenítésben végzett beavatkozások esetén. Egy Angliában, valamint Walesben végzett tanulmány adatai szerint a minden okot magába foglaló halálozási arány császármetszést követően 17 eset minden 100.000 beavatkozásból. 4
 6. Gyermekek esetén az általános anesztézia okozta halálozás körülbelül minden 40.000 műtét után egy eset. Amennyiben a gyermek teljesen egészséges, és nem sürgősségi beavatkozáson esik túl, akkor a halálos kimenetel esélye a felnőttekéhez hasonlóan 1:100.000.

Mennyi az esélye, hogy agykárosodás következik be általános anesztézia („altatás”) hatására?

Szédülés, álmosság, fejfájás és zavartság viszonylag gyakran fordul elő röviddel az anesztéziát követő időszakban, sőt, néhány beteg esetében a fenti tünetek napokig, hetekig, vagy akár hónapokig is fennállhatnak. Ez nem jelenti azonban, hogy egyértelmű agysérülés történt. A fenti tünetekről bővebb tájékoztató található a betegtájékoztató 7. fejezetében.

Amennyiben ön egyébként egészséges, és nem életmentő, sürgősségi műtétet végeznek, a súlyos agysérülés esélye nagyon kicsi. Pontos számok ebben az esetben sem ismertek.

Tudjuk, hogy bizonyos esetekben az anesztézia súlyos agysérülést okozhat, ami a gondolkodás, érző képességek és mozgással kapcsolatos képességek elvesztéséhez vezethet.

Az alábbi esetekben növekszik a „Stroke” (agyvérzés vagy agyi infarktus) kialakulásának rizikója:

 • Előrehaladott korú beteg esetén.
 • Korábbi „stroke” a beteg kórtörténetében.
 • Bizonyos műtéttípusok után: ideg (agy) sebészeti beavatkozások, fejen, nyakon végzett műtétek, nyaki főverőéren (a.carotis) végzett műtétek, szívsebészeti beavatkozások. 2

A legtöbb esetben a műtét során kialakult „stroke” nem az általános anesztézia közvetlen hatása. Leggyakrabban a 2-10 nappal a műtétet követően alakul ki, és a legtöbb esetben a műtét, az általános anesztézia és a beteg általános állapotából következő együttes hatásoknak eredménye.

Milyen lépéseket tesznek, hogy megakadályozzák a halálos szövődmények, illetve agysérülés kialakulását?

Az aneszteziológusok által használt gyógyszerek nem csak az idegrendszerre (pl. agy) hatnak „eszméletlenséget” és fájdalommentességet okozva, hanem más szervekre, szervrendszerekre is. Hatnak a szívre, vérnyomásra, légzésre, tüdőfunkcióra és egyéb más funkciókra is (pl. vese). Általában ezek az egyéb szervrendszerre gyakorolt hatások, amelyek eredőjeként a halálos szövődmények, illetve agysérüléssel járó szövődmények kialakulnak.

Az aneszteziológusok a szakképzésük során megtanulják a gyógyszerek megfelelő használatát minden fontos körülmény figyelembe vételével. A műtétet megelőzően az aneszteziológusnak meg kell vizsgálni a beteget, hogy minél több információ alapján tudja a választott technikát, és gyógyszereket a lehető legnagyobb biztonsággal alkalmazni. A műtét során pedig folyamatosan követi, és szükség szerint. változtatja a gyógyszerelést és egyéb paramétereket, hogy biztonságosan haladjon a beavatkozás.

A fontos információk gyűjtésében számos különböző monitor segít. A szív, keringés, légzés funkcióit rögzítik, illetve, a használt gyógyszermennyiségekről is információt adnak. A megfigyelés a műtét előtt elkezdődik, és folytatódik a műtét utáni ébredés fázisában is. Az aneszteziológus dolga, hogy a helyes típusú és dózisú gyógyszereket a tudásának, és tapasztalatának megfelelően kiválassza a monitorokon, és egyéb más módon szerezett információknak megfelelően.

Ma is folyamatos kutatások zajlanak, hogy a betegek számára még biztonságosabban használható gyógyszereket fejlesszenek ki.

Tehet ön valamit, hogy a halállal járó szövődmények, illetve agysérülés esélyét csökkentse a műtét előtt?

Amennyiben sürgősségi műtétre van szüksége, a rövid válasz: nem sokat.

Azonban ha tervezett műtéti beavatkozást végeznek, bármi, amit meg tud tenni, hogy javuljon a műtét előtti általános állapota (pl. vérnyomás kezelése, aszthma kezelése stb.) csökkenteni fogja az anesztéziához kapcsolódó súlyos kimenetel kockázatát.

Összegzés:

Tervezett, kisebb műtétre váró, amúgy egészséges páciensek számára az anesztéziához kapcsolódó halálos szövődmény, vagy agysérülés kialakulásának esélye minimális.

Általános anesztézia miatti halállal vagy agysérüléssel járó szövődmény kialakulásának a valószínűsége növekszik, ha a beteg előrehaladott korú, ha több, súlyosabb kísérő betegsége van, és sürgősségi vagy nagy sebészi beavatkozáson esik át, de így is általánosságban alacsony marad.

A műtét körüli időszakban történő halálesetek több, mint 90%-a, nem hozható direkt összefüggésbe az anesztéziával. 5

Egy adott beavatkozás rizikója nagyon változó, függően a beteg egyéni körülményeitől. A beavatkozást végző aneszteziológus, és sebész bővebb felvilágosítást tud adni egyénre szabottan, ezután döntheti el a beteg, a kapott információ alapján, hogy vállalja-e a beavatkozást.

Forrás:

The Royal College of Anaesthetists
Revised Edition 2009
www.rcoa.ac.uk
standards@rcoa.ac.uk

Referencia:

 1. Buck N, Devlin HB, Lunn JN(Eds.) The report of Confidential Enquiry into Perioperative Deaths 1987. The Nuffield Provocial Hospitals Trust/Kings’s fund, London 1987.
 2. Jenkins K, Baker AB. Consent and anaesthetic risk. Anaesthesia 2003;58:962-984.
 3. Adams AM, Smith AF. Risk perception and communication: recent developments and implications for anaesthesia. Anaesthesia 2001;56:745-755.
 4. Confidential enquiry into Maternal and Child health: Saving Mothers’ Lives. Rewiewing maternal deaths to make motherhood safer: 2003-2005. Seventh Report of the Confidential enquiries into Maternal Deaths in the United Kingdom. CEMACH London 2007 (www.cemach.org).
 5. Department of Health. NHS performance indicators, February 2002. (perfomance.doh.gov.uk/nhsperformanceindicators/2002/index.htmal).

Szerző:

Dr Stuart White, FRCA
Consultant Anaesthetist
Brighton

Szerkesztők:

Professor David K Menon, MD PhD FRCP FRCA FMedSci
Head, Division of Anaesthesia, University of Cambridge
Consultant, Neurosciences Critical Care Unit
BOC Professor, Royal College of Anaesthetists
Professorial Fellow, Queens’ College, Cambridge Senior Investigator, National Institute for Health Research
Professor David Spiegelhalter,
Winton Professor for the Public Understanding of Risk
Cambridge Univerity

Fordította, alkalmazta:

Dr Nyilas László, DESA
Consultant Anaesthetist
Kardirex Egészségügyi Központ, Győr
St Helens and Knowsley NHS Trust