Mezoterápia – új, hatékony módszerek a szépségiparban

Mezoterápia – új, hatékony módszerek a szépségiparban

A mezoterápia egy olyan orvos-esztétikai beavatkozás, amely jelenleg a legkorszerűbb és leghatékonyabb hatóanyag-bejuttatási módszer.

A mezoterápia egy olyan orvos-esztétikai beavatkozás, amely jelenleg a legkorszerűbb és leghatékonyabb hatóanyag-bejuttatási módszer. Egyedülálló módon képes áttörni a bőr védőgátat képező rétegén, lehetővé téve a hatóanyagok megfelelő mélységbe jutását, ahol gyorsan és látványosan fejtik ki hatásukat. Mezoterápia során nincs hatóanyag veszteség, a személyre szabottan kiválasztott hatóanyagkoktél a legideálisabb helyre, a szövetekbe és sejtekbe jut.

Mire jó a mezoterápia?

  • Öregedő arc, nyak, kézhát, dekoltázs bőrének, ráncainak kezelésére
  • A bőr rugalmasságának, feszességének fokozására
  • Pigmentfolt kezelésére
  • Hajhullás, kopaszság, fejbőr korpásodás kezelésére
  • Aknés hegek kezelésére
  • Striák halványítására, kezelésére

A mezoterápia módszere

A gyógyászati és kozmetikai hatóanyagok akkor fejtik ki hatásukat, ha pontosan oda kerülnek, ahol be szeretnénk avatkozni a szervezet működésébe. Ez a legegyszerűbben atraumatikus mikroinjekciókkal érhető el. Csak steril hatóanyagok adhatók be, és a kezelés során megfelelő higiénés feltételeket biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy kizárólag steril, egyszerhasználatos fecskendőkkel, tűkkel ill. alaposan fertőtlenített bőrfelületen történik a beavatkozás, hiszen a testfelületen mikrosérülések keletkeznek. A technika előrehaladtával a kezeléseket ma már gépiesítették: az egyénre szabott koktéllal megtöltött injekciós fecskendőt automata adagolópisztolyba helyezzük. A kezelőorvos a beszúrás mélységét, gyakoriságát és a beadott mennyiséget beállítja a pisztolyon. A terápia gyors, viszonylag fájdalommentes, és az eredmény már 1-2 kezelés után is látható, 3-4 kezelés után pedig nyilvánvaló. Fontos tudni, hogy a mezoterápiás kezelés egyszerre alapul a tűszúrások és a beadott hatóanyagok hatásán. A tűszúrások hatására az apró mikrosérülések következtében természetes módon serkentjük a bőr saját kollagéntermelését.

Dermaroller – a mezoterápia hatékony kiegészítője

A dermaroller, más néven kollagén indukciós terápia, az esztétikai bőrgyógyászatban alkalmazott legújabb bőrfiatalító eljárások egyike. A kezelés alapja az, hogy a bőrfelszínen négyzetcentiméterenként 250 egészen apró tűszúrást ejtünk egy rendkívül finom, éles hegyű tüskékkel borított hengerrel. A bőrt érő finom kis sebzések hatására olyan biológiai aktivátorok kezdenek termelődni, melyek beindítják a bőr saját regeneráló mechanizmusát. Ennek a lassú, természetes folyamatnak a során a kollagén rostok termelődése 300-400%-kal fokozódik, ami az apró ráncok látványos csökkenését, a tág pórusú bőrfelszín elsimulását, az apróbb bőrhibák eltűnését és a bőr fiatalosabb megjelenését eredményezi. A bőr tónusosabbá, feszesebbé válik.

A kollagén indukciós kezelés hatékonyságát fokozhatjuk azzal, hogy a szúrásokkal ejtett kis sebeken, „csatornákon” keresztül a mezoterápia során használt regeneráló anyagokat juttatunk a bőrbe. Az apró szúrások és a többek között növekedési faktort, hyaluronsavat, keringésjavítókat és vitaminokat is tartalmazó anyagok hatására a vékony ráncok elsimulnak, a bőr rugalmasabbá, teltebbé, hidratáltabbá válik. A dermaroller kifejezetten alkalmas a száj körüli apróbb, ún. cigarettaráncok kezelésére, ami általában nagyon nehéz területnek számít. Az acne okozta hegek nagyon komoly esztétikai problémát okoznak. Dermaroller segítségével mind a besüppedt, mind a kissé kiemelkedő hegekkel tarkított bőr állapotát tudjuk javítani. Mivel stimulációs kezelés, vagyis a hatás késleltetve jelentkezik, s bár 1-2 kezelés után is észlelhető javulás, de általában 4-6 ismétlés szükséges a megfelelő hatás eléréséhez. A dermaroller kezelést bőrtípustól függően 2-4 hetente ismételjük. A kezelés után kialakuló enyhe bőrpír és a szúrások helye azonnal lefedhető alapozóval. Másnap már a kezelésnek semmiféle nyoma nem látható, de 2 hétig még fényvédőt kell használni.

Dr. Horváth Beáta – bőrgyógyász szakorvos
Dr. Éles György – plasztikai sebész szakorvos