Aranyérműtét

Az aranyerek kialakulását – a visszerességhez hasonlóan – civilizációs okokra vezethetjük vissza. Ezek között leggyakrabban a kevés rostot tartalmazó, fűszeres, puffasztó ételekből álló étrend, a székrekedés, a mozgásszegény életmód, valamint a terhesség szerepelnek. Az aranyér a végbélnyílás körül normálisan is megtalálható, igen bő vérellátású, kötőszövetbe ágyazott artériás-vénás érgomolyag túlfejlődése, megereszkedése. Ennek az erekkel átszőtt érpárnának a rendes feladata a végbélnyílás légmentes lezárása. Az évek során a kötőszövetek megereszkednek, az ide nehezedő nyomástól a megduzzadt, tónusát veszített érpárnák aranyeres csomók formájában mutatkoznak. Az aranyeres csomók számos végbéltáji panaszt okozhatnak, ekkor beszélhetünk aranyérbetegségről.

A belső aranyerek a végbél záróizma felett elhelyezkedő, nyálkahártyával borított területéről eredő csomók. Rendszerint nem okoznak fájdalmat, bár tompa nyomás, égő érzés jelentkezhet. Erősebb széklet ürítése kapcsán az aranyeres csomók feletti vékony nyálkahártya megsérülhet, és az alatta elhelyezkedő vérbő érpárnából vérzés indulhat. Ez a jellemzően székeléshez kapcsolódó vérzés a belső aranyér leggyakoribb tünete. Jellemzően friss piros vér ürül a végbélből a székletet követően, vagy maga a széklet lehet hosszanti csíkokban vérrel szennyezett, esetleg csak a törlőpapíron látható véres maszat. Véralvadási zavar hiányában ritkaság, hogy valóban súlyos, életet veszélyeztető vérzés induljon az anyerekből, mégis ez a tünet ijeszti meg leginkább a betegeket. Nem alaptalanul, mert a végbéldaganat egyik első jele is lehet vérzés a végbélből.

A külső aranyerek a végbél belső záróizma alatti területről fejlődnek ki (az ábrán kék színnel jelölt). Ez a tájék rendkívül érzékeny hámborítással bír, ebből adódóan az itt kifejlődő csomók (bár lényegesen ritkábbak), különösen társuló gyulladás esetén igen fájdalmasak lehetnek. Az aranyeresség két említett formája változatos kevert képben is jelentkezhet.

A külső aranyerek területén jelentkezhet az aranyérbetegség egy hirtelen kialakuló, nagyon fájdalmas csomó formájában is. Ekkor a külső aranyeres csomóban kialakult fájdalmas vérpangás miatt a végbél záróizma akaratlanul is görcsbe kerül, eképpen leszorítva és a keringésből kirekesztve a külső csomót. A csomóban pangó vér megalvad, így létrehozva a nagyon fájdalmas, rögösödött külső aranyeres csomót. Ennek sürgős műtéti megoldása azonnali enyhüléshez vezet, és megelőzi a több hetes fájdalommal járó, lassú hegesedéshez vezető gyógyulást.

Műtét előtti teendők:

Amennyiben Önnek aranyere van, vagy a fent leírtakhoz hasonló tüneteket észlel, sebészeti konzultáció indokolt, melyre elérhetőségeinken jelentkezhet be. Ennek során a sebész szakorvos egy fizikális vizsgálattal felállítja a diagnózist és tájékoztatja Önt a kezelési lehetőségekről. Enyhe tünetek esetén diéta mellett gyógyszereket, kúpokat javaslunk. Előrehaladottabb esetekben csak műtéttől várható eredmény.

Bizonyos esetekben az említett kiváltó tényezőkön kívül a háttérben végbéldaganat húzódhat meg, így az aranyerek kezelése előtt a rosszindulatú folyamatot ki kell zárni. Erre szolgál a végbél tükrözéses vizsgálata (rectoscopia).

A műtéti időpont egyeztetését követően, a műtétet megelőző 2 hétben kerül sor az altatóorvosi-, illetve laborvizsgálat elvégzésére, valamint EKG elkészítésére. A páciens a műtét napján előre egyeztetett időpontban, éhgyomorral fekszik be osztályunkra.

Az osztályos felvételt követően a esetleges trombózis kivédésére vérhigító injekciót  és kompressziós harisnyát kap a beteg, majd a sebésszel történő személyes konzultáció során kerül sor a beleegyező nyilatkozat ismertetésére és aláírására.

A műtétről:

Ezen típusú műtéteink altatásban történnek, hogy pácienseink számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon.

A hagyományos műtéti technikák során az aranyeres csomót tápláló artériát elöltjük, és a csomót kimetszük. A kimetszés helyén sebfelület keletkezik, mely néhány hét alatt gyógyul. A sebet felszívódó fonalakkal varrjuk meg, így varratszedés nem szükséges.

Sebészeti Centrumunkban lehetőség van lézeres aranyérműtétekre is: LÉZERES ARANYÉRMŰTÉT RÉSZLETEK

Lehetséges szövődmények:

Vérzés, sebgyógyulási zavar, sipoly, tályog, a záróizomzat sérülése és annak működési zavara.

Műtét után:

A műtétet, altatást követően a beteget néhány órán keresztül ébredőszobában megfigyeljük, majd a kórteremben pihenhet tovább. A műtét napján, késő délután elhagyhatja az intézményt. Ezt megelőzően tanácsokkal, illetve zárójelentésével ellátjuk, a kontroll vizsgálatok időpontját egyeztetjük.

A műtét napjának estéjén és a műtétet követő napon még folyadékdiétát szükséges tartani. A műtét utáni egy hétben napi rendszeres kamillás ülőfürdőzés, laza széklet biztosítása javasolt. Kontrollvizsgálatra általában 7-10 nappal a beavatkozást követően kerül sor.


Magánklinikai ár: 330 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban
  • hotelszolgálat (2-4 ágyas kórteremben)
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.