Fissura ani (végbélnyálkahártya-berepedés) műtéte

Heveny végbélrepedés:

Egy esetleges erős, szorulásos széklet ürítése kapcsán a végbélnyílás igen érzékeny, vékony hámborítása berepedhet. Ez komoly fájdalmat okoz, főleg az elküvetkezendő székürítések kapcsán. A beteg akarva-akaratlanul is elodázza a következő ürítést, így a széklet besűrűsödik, rögössé válik. A csapágygolyók utóbb azonban mégiscsak kikívánkoznak, ekkor pedig még kínosabb problémákat okoznak. A székürítést kísérő fájdalom oly intenzív lehet, hogy a beteget ájulás környékezi. Emellett, további riadalmat okozva csekély vér ürülése is rendszeres. Tovább erősíti a kialakult ördögi kört, hogy a fájdalom miatt a végbél akaratlanul is működő záróizma egy szoros, görcsös állapotban rögzül, mely miatt a gyógyulni vágyó hámrepedés éltető vérhez és levegőhöz sem jut. A repedés rendszerint a végbél legrosszabb vérellátású területén, hátul a farokcsont irányában keletkezik, ez tovább rontja a gyógyulás esélyét.

Idült végbélrepedés:

A friss repedés az esetek jelentős részében nem hajlandó gyógyulni, hanem a nehezebben kezelhető, komoly hegesedést és szűkületet okozó idült, krónikus végbélrepedéssé alakul. Az egyre fokozódó hegesedés, és idült gyulladás miatt általában kialakul a végbélnyílás mellett, a repedés folytatásában egy fájdalmas, gyulladásos bőrfüggöly, mely jelzi a betegség helyét. Az állandósult fájdalom mellett ebben a stádiumban minden székelés további kínok forrásává válik. A betegek másik részében a fájdalom később enyhül, de a nyílás hegesedése miatt több-kevesebb hashajtózás mellett csak vékony székletet képesek üríteni.

Műtét előtti teendők:

Amennyiben Önnek végbélsipolya van, vagy a fent leírtakhoz hasonló tüneteket észlel, sebészeti konzultáció indokolt, melyre elérhetőségeinken jelentkezhet be. Ennek során a sebész szakorvos egy fizikális vizsgálattal felállítja a diagnózist és tájékoztatja Önt a kezelési lehetőségekről.

A sebész feladata, hogy a folyamatot felismerje, a daganatos betegségeket kizárja, a panaszokat elkülönítse a gyakran párhuzamosan jelenlévő aranyerektől és idejekorán megszakítsa a kialakult ördögi kört. Heveny, hegesedéssel még nem járó esetekben általában gyógyítani tudunk a székelési szokások megváltoztatásával, a széklet rendezésével. A korai esetekben kitűnő eredménnyel kecsegtet az erős helyi izomellazulást és hámosodást kiváltó nitrát kenőcsök alkalmazása. A konzervatív kezelésre nem reagáló, krónikus, elhanyagolt végbélrepedést csak műtéttel lehet gyógyulásra serkenteni.

A műtéti időpont egyeztetését követően, a műtétet megelőző 2 hétben kerül sor az altatóorvosi-, illetve laborvizsgálat elvégzésére, valamint EKG elkészítésére. A páciens a műtét napján előre egyeztetett időpontban, éhgyomorral fekszik be osztályunkra.

Az osztályos felvételt követően a esetleges trombózis kivédésére vérhigító injekciót  és kompressziós harisnyát kap a beteg, majd a sebésszel történő személyes konzultáció során kerül sor a beleegyező nyilatkozat ismertetésére és aláírására.

A műtétről:

Ezen típusú műtéteink altatásban történnek, hogy pácienseink számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon.

A görcsös, túltengő záróizomzat részleges átmetszésével, illetve óvatos, kontrollált tágítással elérhetjük a végbélcsatorna nyomásának csökkenését és a krónikus seb vérellátásának javulását. A heges repedés folytatásában fekvő bőrfügöly kimetszésével szabad utat engedünk a pangó sebváladéknak, a hegesedett terület kimetszése vagy termikus roncsolása után pedig “tiszta lappal” indulhat a sebgyógyulás.

Műtét után:

A műtétet, altatást követően a beteget néhány órán keresztül ébredőszobában megfigyeljük, majd a kórteremben pihenhet tovább. A műtét napján, késő délután elhagyhatja az intézményt. Ezt megelőzően tanácsokkal, illetve zárójelentésével ellátjuk, a kontroll vizsgálatok időpontját egyeztetjük.

A műtét napjának estéjén és a műtétet követő napon még folyadékdiétát szükséges tartani. A műtét utáni egy hétben napi rendszeres kamillás ülőfürdőzés, laza széklet biztosítása javasolt. Kontrollvizsgálatra általában 7-10 nappal a beavatkozást követően kerül sor.


Magánklinikai ár: 380 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban
  • hotelszolgálat 
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.