Köldöksérv műtét

A köldökgyűrű a születés utáni első hetekben záródik, és helyét közvetlenül a bőr alatt hegszövet tölti ki. Ha a záródás elmarad, vagy később, hasűri nyomásfokozódásra (pl. makacs köhögés, székrekedés, hasi tumor, elhízás) ezen gyengébb hegszövetben sérv képződhet.

A sérv kezelése kizárólag sebészeti módon, műtéttel lehetséges.

Tünetek:

Sérv keletkezésekor a sérvkapu tájékán a beteg húzó, égő, nyilalló, feszülő, vagy nyomó fájdalmat jelez, majd ezzel egy időben, de gyakran csak később egy kisebb-nagyobb elődomborodó duzzanat is megjelenik. Ennek nagysága mozgásra, emelésre, vagy hasprésre változhat, lefekvéskor megkisebbedik, vagy eltűnik.

A beteg panasza és a sérv nagysága nem mindig fedi egymást: sokszor nagy sérvek sem okoznak jelentős panaszt, máskor az egészen kicsik is fájdalommal járhatnak.

Műtét előtti teendők:

Amennyiben Önnek köldöksérve van, vagy a fent leírtakhoz hasonló tüneteket észlel, sebészeti konzultáció indokolt, melyre elérhetőségeinken jelentkezhet be. Ennek során a sebész szakorvos egy fizikális vizsgálattal felállítja a diagnózist és tájékoztatja Önt a műtéti lehetőségekről. Kétes esetekben a kórismét ultrahang vizsgálat erősítheti meg.

A műtéti időpont egyeztetését követően, a műtétet megelőző 2 hétben kerül sor az altatóorvosi-, illetve laborvizsgálat elvégzésére, valamint EKG elkészítésére. A páciens a műtét napján előre egyeztetett időpontban, éhgyomorral fekszik be osztályunkra.

Az osztályos felvételt követően a esetleges trombózis kivédésére vérhigító injekciót és kompressziós harisnyát kap a beteg, majd a sebésszel történő személyes konzultáció során kerül sor a beleegyező nyilatkozat ismertetésére és aláírására.

A műtétről:

Ezen típusú műtéteink altatásban történnek, hogy pácienseink számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon.

Intézményünkben a köldöksérv kezelésére leggyakrabban Spitzy műtétet alkalmazunk: ennek során a bőrköldököt megtartva, azt félkör alakban körbemetszve a sérvtömlőt a hasüregbe visszahelyezzük, majd varratokkal zárjuk a sérvkaput. Nagyobb köldöksérvek esetén szükségessé válhat esetlegesen a bőrköldök eltávolítása, illetve szövetbarát műanyagháló beültetése is.

Lehetséges szövődmények:

Vérzés, vérömleny kialakulása, hasűri szervek melléksérülése, sebgyógyulási zavar, sebgennyesedés, sérvkiújulás, esetleges bélelzáródás.

Műtét után:

A műtétet, altatást követően a beteget néhány órán keresztül ébredőszobában megfigyeljük, majd a kórteremben pihenhet tovább. A műtét napján, késő délután elhagyhatja az intézményt. Ezt megelőzően tanácsokkal, illetve zárójelentésével ellátjuk, a kontroll vizsgálatok időpontját egyeztetjük. A páciens a műtét utáni időszakra speciális haskötőt kap, melyet 7-14 napig folyamatosan viselnie kell.

A műtét napjának estéjén már könnyű vacsorát fogyaszthat. Varratszedésre általában 7-10 nappal a beavatkozást követően kerül sor, addig a műtéti sebet víz nem érheti. Nehezebb fizikai munka, illetve aktív sporttevékenység 4 hétig nem végezhető.


Magánklinikai ár: 420 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban
  • hotelszolgálat 
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.