Lágyéksérv műtét (egyoldali)

Átfogó, nemzetközi statisztikák szerint a lágyéksérv a felnőtt lakosság 5 %-ban fordul elő, Magyarországon évente kb. 20.000 lágyéksérv műtétet végeznek.

A lágyéksérv a lágyékcsatorna területén alakul ki, ahol férfiaknál a here erei és az ondóvezeték, nőknél a kerek méhszalag elhagyják a hasüreget. Ezen a területen ugyanis hiányzik a hasfal izmos-kötőszövetes rétege, csupán egy vékony bőnye képez ellenállást a hasűri nyomással szemben.

A fiatal korban jelentkező lágyéksérvek leggyakrabban világra hozott fejlődési hibák: a here leszállását követően ilyen esetben a hashártyatasak záródása elmarad.

A szerzett lágyéksérvek általában későbbi életkorban jelentkeznek: a hasfal izmos rétege ilyen esetben nem képes ellenállni a hasűri nyomásnak. Keletkezésüket elősegítheti bármely hasűri nyomásfokozódással járó kóros állapot (pl. makacs köhögés, székrekedés, hasi tumor, elhízás), de időskorban a hasfalgyengeség önmagában is.

A sérv kezelése kizárólag sebészeti módon, műtéttel lehetséges.

Tünetek:

Sérv keletkezésekor a sérvkapu tájékán a beteg húzó, égő, nyilalló, feszülő, vagy nyomó fájdalmat jelez, majd ezzel egy időben, de gyakran csak később egy kisebb-nagyobb elődomborodó duzzanat is megjelenik. Ennek nagysága mozgásra, emelésre, vagy hasprésre változhat, lefekvéskor megkisebbedik, vagy eltűnik.

A beteg panasza és a sérv nagysága nem mindig fedi egymást: sokszor nagy sérvek sem okoznak jelentős panaszt, máskor az egészen kicsik is fájdalommal járhatnak.

Műtét előtti teendők:

Amennyiben Önnek lágyéksérve van, vagy a fent leírtakhoz hasonló tüneteket észlel, sebészeti konzultáció indokolt, melyre elérhetőségeinken jelentkezhet be. Ennek során a sebész szakorvos egy fizikális vizsgálattal felállítja a diagnózist és tájékoztatja Önt a műtéti lehetőségekről. Kétes esetekben a kórismét ultrahang vizsgálat erősítheti meg.

A műtéti időpont egyeztetését követően, a műtétet megelőző 2 hétben kerül sor az altatóorvosi-, illetve laborvizsgálat elvégzésére, valamint EKG elkészítésére. A páciens a műtét napján előre egyeztetett időpontban, éhgyomorral fekszik be osztályunkra.

Az osztályos felvételt követően a esetleges trombózis kivédésére vérhigító injekciót  és kompressziós harisnyát kap a beteg, majd a sebésszel történő személyes konzultáció során kerül sor a beleegyező nyilatkozat ismertetésére és aláírására.

A műtétről:

Ezen típusú műtéteink altatásban történnek, hogy pácienseink számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon.

Intézményünkben a lágyéksérv kezelésére Lichtenstein-műtétet alkalmazunk: ennek lényege, hogy a hasfalon ejtett kb. 6-8 cm-es metszésből feltárjuk a lágyékcsatornát, a sérvet a hasüregbe visszahelyezzük, majd a lágyékcsatorna hátsó falát feszülésmentes technikával, speciális műanyagháló beültetésével erősítjük meg. Ennek a modern eljárásnak nagy előnye, hogy nincsenek feszülő varratok a hasfal rétegei között, ezáltal lényegesen kisebb a műtét utáni sebfájdalom, valamint a kiújulás esélye is.

A technikai fejlesztéseknek köszönhetően már hazánkban is lehetőség nyílik akár részlegesen felszívódó speciális sérvháló beültetésére. Ennek lehetőségeiről kérdezze személyesen kezelőorvosát.

ETHICON VYPRO SÉRVHÁLÓ

Lehetséges szövődmények:

Vérzés, vérömleny kialakulása, hasűri szervek melléksérülése, sebgyógyulási zavar, sebgennyesedés, nagyon ritkán a műanyagháló kilökődése, sérvkiújulás, esetleges bélelzáródás.

Műtét után:

A műtétet, altatást követően a beteget néhány órán keresztül ébredőszobában megfigyeljük, majd a kórteremben pihenhet tovább. A műtét napján, késő délután elhagyhatja az intézményt. Ezt megelőzően tanácsokkal, illetve zárójelentésével ellátjuk, a kontroll vizsgálatok időpontját egyeztetjük.

A műtét napjának estéjén már könnyű vacsorát fogyaszthat. Varratszedésre általában 7-10 nappal a beavatkozást követően kerül sor, addig a műtéti sebet víz nem érheti. Nehezebb fizikai munka, illetve aktív sporttevékenység 4-6 hétig nem végezhető.


Magánklinikai ár: 470 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban, szövetbarát műanyag háló beültetésével
  • hotelszolgálat 
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.