Sinus pilonidalis (pilonidalis cysta) eltávolítása

A betegség a farpofák között, a keresztcsont-farokcsont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók, a bőr felé kitört apró váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg felülfertőződése nem okoz tályogot, általában fájdalmatlan, de okozhat kifejezett panaszokat is. A kórság gyakran bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért felülfertőzött formában, gennygyülemként (ún. abscessus pilonidalis) kerül első alkalommal orvos szeme elé.

A betegség elsősorban 20-30-as éveikben járó, “szőrös típusú” férfiakat, ritkábban fiatal nőket érint. Kialakulásában a farpofák között, nyomásnak kitett helyen a szőrtüszők fejlődési problémáját feltételezzük. Az ülő életmód, helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik.

Tünetek:

A visszamaradt váladék észrevétlenül, apró sipolyok formájában a bőrben utat talál, ekkor alkalomszerűen minimális savós, gennyes váladék szennyezheti az alsóneműt. Gyakoribb azonban, hogy a bőr alatti gyülem befertőződik, és a farpofák között napok alatt rendkívül fájdalmas, feszítő tályog formájában mutatkozik. Első alkalommal ezen formában kerül legtöbbször orvoshoz a páciens.

Műtét előtti teendők:

Amennyiben Önnek pilonidalis cisztája van, vagy a fent leírtakhoz hasonló tüneteket észlel, sebészeti konzultáció indokolt, melyre elérhetőségeinken jelentkezhet be. Ennek során a sebész szakorvos egy fizikális vizsgálattal felállítja a diagnózist és tájékoztatja Önt a műtéti lehetőségekről.

A tályoggal jelentkező betegség esetén sürgős műtétre van szükség, mert a vastag bőrön keresztül a gyulladásos gyülem nem képes kitörni, inkább a környező laza fartájéki zsírt beolvasztva minden nap nagyobb területet pusztít el. Ezért a tályogot ritkábban helyi érzéstelenítésben, többnyire rövid altatásban megnyitjuk, a gennygyülemnek szabad folyást engedünk. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. A bőrseb másodlagosan hegesedik, gyógyul. Mivel a gyulladást kiváltó szőrcsomó rendszerint a mélyben marad, ezért a tályog kiújulására bármikor számítani lehet. Ennek megelőzésére később, választott időpontban a terület műtéti kimetszését szokás javasolni.

Tervezett műtéteknél, a műtéti időpont egyeztetését követően, a műtétet megelőző 2 hétben kerül sor az altatóorvosi-, illetve laborvizsgálat elvégzésére, valamint EKG elkészítésére. A páciens a műtét napján előre egyeztetett időpontban, éhgyomorral fekszik be osztályunkra.

Az osztályos felvételt követően a esetleges trombózis kivédésére vérhigító injekciót  és kompressziós harisnyát kap a beteg, majd a sebésszel történő személyes konzultáció során kerül sor a beleegyező nyilatkozat ismertetésére és aláírására.

A műtétről:

Ezen típusú műtéteink altatásban történnek, hogy pácienseink számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon.

A tályog gyógyulását követően, vagy aktív gyulladás nélkül, krónikus sipolyokkal észlelt dermoid tömlő esetére közel 100 műtéti megoldást ismerünk. Ebből a bőségből leszűrhető, hogy nincs üdvözítően jó megoldás, mely a többi műtétet idővel kiszorította volna a gyakorlatból. A műtétek egyik alaptípusában a sipolyozó bőrfelszínt kimetsszük, a beteg területeket eltávolítjuk, és a sebet nyitva hagyjuk másodlagos sebgyógyulásra, sarjadásra. A sebgyógyulás rövidítésére a sebüreg szélén a bőrt a sebalapra levarrva a sebet marsupializálni, erszényesíteni szokásos, mely kissé lerövidíti a gyógyulási időt. Azonban ekkor is hosszas sebkezelésekre kell felkészülni, melyet az új, innovatív kötszerek teljes tárházával igyekszünk gyorsítani. A nyitott kezelés hosszadalmas, a kötözés segítő személyzetet igényel, de jó eséllyel várható végleges gyógyulás.

A műtétek másik csoportjában a kimetszést követően a sebet zárjuk. Ekkor sikeres esetben gyors gyógyulás várható, azonban sajnos igen gyakori a seb fertőződése, a sebszétválás, mely esetben azonban a nyitott sebkezelésre felkészített sebnél is nehezebben, lassabban gyógyuló üreget kaphatunk.

Lehetséges szövődmények:

Vérzés, vérömleny kialakulása, sebfertőződés, sebgennyesedés, sebszétválás, ismételt kiújulás.

Műtét után:

A műtétet, altatást követően a beteget néhány órán keresztül ébredőszobában megfigyeljük, majd a kórteremben pihenhet tovább. A műtét napján, késő délután elhagyhatja az intézményt. Ezt megelőzően tanácsokkal, illetve zárójelentésével ellátjuk, a kontroll vizsgálatok, kötéscserék időpontját egyeztetjük.

A műtét napjának estéjén már könnyű vacsorát fogyaszthat. Varratszedésre általában 12-24 nappal a beavatkozást követően kerül sor, addig a műtéti sebet víz nem érheti. Elhúzódó gyógyulás esetén további rendszeres sebkezelésekre lehet szükség.


Magánklinikai ár: 440 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban
  • hotelszolgálat, 1 éjszaka, teljes ellátás 
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.