Gyomortükrözés (gastroszkópia) altatásban

A gasztroszkópia az egyetlen módszer, melynek segítségével direkt módon lehet megtekinteni a gyomrot. Elsődleges a gyomorpanaszok vizsgálatában, mert az eljárás során pontosan meg lehet ítélni a nyálkahártya eltéréseit. A leggyakrabban gyomorfájdalom, gyomorégés, hányinger, hányás, étvágytalanság, fogyás és vérzésre utaló jelek felmerülésekor kerül sor gyomortükrözésre. Rendszerint első vizsgálatként végzik, kivéve, ha a beteg nem adja a beleegyezését. Ilyenkor röntgennel vizsgálnak, ott azonban a finomabb nyálkahártya-elváltozások nem láthatóak. A gasztroszkópia során kimutatható a fekély, különböző gyulladások, például a reflux betegség (nyelőcsőgyulladás), gyomor- és nyelőcsődaganatok, valamint a nyálkahártya eltérései, és lehetőség van polip vagy idegentest eltávolítására, illetve szövetmintavételre is.

Megelőző diéta:

A gyomortükrözés előtt 6 órával már enni-inni nem szabad, a vizsgálat éhgyomorral történik.

Gyógyszerek:

Amennyiben vérnyomáscsökkentőket / szívgyógyszereket szed, azokat a vizsgálat reggelén egy korty tiszta vízzel beveheti. Ugyanakkor a cukorbetegségre szedett gyógyszereket és az inzulint, valamint vérhigító készítményeket a vizsgálat előtt ne alkalmazza! Vérhigító szedése esetén mindenképpen jelezze a vizsgálat előtti konzultáción ezt kezelőorvosának!

A vizsgálatra egyeztett időpontban, lehetőleg kísérővel érkezzen.

Helyszín:

Kardirex Egynapos Sebészeti Centrum
Győr, Táncsics Mihály u. 43.
II. emelet

A pontos tájékozódásban a recepción kollégáink segítenek.

Gyomortükrözés előtt:

A vizsgálat előtti előkészítés az osztályon kb. 30 percet vesz igénybe. Ennek során Ön kényelmesen elhelyezkedik a kórteremben, kórházi hálóinget kap. Megkapja a vizsgálat előtti gyógyszereket, amennyiben szükséges, valamint sor kerül a vizsgálat részletes ismertetésére és a beleegyező nyilatkozat aláírására.

A vizsgálatot bódításos altatásban végezzük, hogy ez Önnek semmilyen kellemetlenséget ne jelentsen!

Szedáció, vagy a nemzetközi irodalomban „conscious sedation” néven ismert beavatkozás, célja, hogy a fájdalmas, vagy kellemetlen beavatkozás során (pl. fogászati, diagnosztikus beavatkozások – gyomortükrözés, biopsziák), illetve azt megelőzően keletkező feszültséget, félelmet oldja, illetve „elviselhetőbb” körülményeket teremtsen a tervezett beavatkozás elvégzéséhez.

Az alkalmazott gyógyszerek erősen álmosítják, gyakran el is altatják a beteget, de nem ez utóbbi az elsődleges céljuk, hiszen számos alkalommal a betegnek képesnek kell lennie kommunikálni a beavatkozás során. A fentiekből következik, hogy a beteg szedáció alatt NEM alszik, érzékeli, hogy mi történik, de sokkal kellemesebben éli meg az eseményeket. Az alkalmazott gyógyszerek másik jellemzője, hogy a betegek legnagyobb része nem emlékszik a beavatkozás alatt történt eseményekre.

Általános gyakorlat, hogy szedatív gyógyszerek mellett ha lehetséges, mindig használunk helyi érzéstelenítő oldatokat is, az esetleges fájdalom megszűntetésére.

Szedációban végzett beavatkozásban, az előkészítés nem különbözik az általános anesztéziában („altatásban”) végzett beavatkozások előtti előkészítéstől. Ez azt jelenti, hogy fontos a 6 órás éhgyomri periódus megtartása a beavatkozás előtt. Tiszta folyadék (víz, tea) fogyasztható átlagos mennyiségben 2 órával a beavatkozás előttig. Ezen felül a beavatkozást végző orvos egyéb kérdéseket is feltesz a művelet biztonsága érdekében. Fontos továbbá, hogy a hatályos törvényi szabályozás értelmében az egynapos sebészeti beavatkozásokhoz hasonlóan a beteg kíséret nélkül nem hagyhatja el a gyógyintézményt, nem vezethet gépjárművet, tömegközlekedést sem használhat egyedül, illetve jogilag nem számít cselekvőképesnek 24 h-ig.

A vizsgálat menete:

Megfelelő előkészítést követően Önt egy vizsgálóasztalra fektetjük, az aneszteziológus pedig elvégzi a szedálást. Ezt követően bal oldaltfekvő helyzetben száloptikás eszközt vezet a vizsgáló orvos és asszisztense előbb a nyelőcsőbe, majd innen a gyomorba és a patkóbélbe is. A képet kamera közvetíti a monitorra. Így lehetőség van nagy biztonsággal az apróbb nyálkahártya-eltérések, fekélyek, polipok azonosítására és szövettani mintavételre is. A fekélybetegséget okozó baktérium, a Helicobacter pylori szintén azonosítható. A vizsgálat kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Vizsgálat után:

Általánosan elmondható, hogy bódításos altatásban végzett gastroszkópia után 1 órás intézeti megfigyelés szükséges. Ezalatt elkészítjük leleteit, illetve ha szövettani mintavétel is történt, egyeztetjük Önnel a kontrollvizsgálat időpontját. Amennyiben a megfigyelési idő után panaszmentes, kísérővel otthonába bocsájtjuk.


Magánklinikai ár: 120 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • vizsgálat bódításos altatásban
  • hotelszolgálat (2-4 ágyas kórteremben)
  • beavatkozás utáni megfigyelés (1 óra)
  • szövettani vizsgálat, mintánként: 10000 HUF/db, mely a beavatkozás árán felül fizetendő

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.