Gyomortükrözés (gastroszkópia)

A gasztroszkópia az egyetlen módszer, melynek segítségével direkt módon lehet megtekinteni a gyomrot. Elsődleges a gyomorpanaszok vizsgálatában, mert az eljárás során pontosan meg lehet ítélni a nyálkahártya eltéréseit. A leggyakrabban gyomorfájdalom, gyomorégés, hányinger, hányás, étvágytalanság, fogyás és vérzésre utaló jelek felmerülésekor kerül sor gyomortükrözésre. Rendszerint első vizsgálatként végzik, kivéve, ha a beteg nem adja a beleegyezését. Ilyenkor röntgennel vizsgálnak, ott azonban a finomabb nyálkahártya-elváltozások nem láthatóak. A gasztroszkópia során kimutatható a fekély, különböző gyulladások, például a reflux betegség (nyelőcsőgyulladás), gyomor- és nyelőcsődaganatok, valamint a nyálkahártya eltérései, és lehetőség van polip vagy idegentest eltávolítására, illetve szövetmintavételre is.

Megelőző diéta:

A gyomortükrözés előtt 6 órával már enni-inni nem szabad, a vizsgálat éhgyomorral történik.

Gyógyszerek:

Amennyiben vérnyomáscsökkentőket / szívgyógyszereket szed, azokat a vizsgálat reggelén egy korty tiszta vízzel beveheti. Ugyanakkor a cukorbetegségre szedett gyógyszereket és az inzulint, valamint vérhigító készítményeket a vizsgálat előtt ne alkalmazza! Vérhigító szedése esetén mindenképpen jelezze a vizsgálat előtti konzultáción ezt kezelőorvosának!

A vizsgálatra egyeztett időpontban, lehetőleg kísérővel érkezzen.

Helyszín:

Kardirex Egynapos Sebészeti Centrum
Győr, Táncsics Mihály u. 43.
II. emelet

A pontos tájékozódásban a recepción kollégáink segítenek.

Gyomortükrözés előtt:

A vizsgálat előtti előkészítés az osztályon kb. 30 percet vesz igénybe. Ennek során Ön kényelmesen elhelyezkedik a kórteremben, kórházi hálóinget kap. Megkapja a vizsgálat előtti gyógyszereket, amennyiben szükséges, valamint sor kerül a vizsgálat részletes ismertetésére és a beleegyező nyilatkozat aláírására.

A vizsgálat menete:

Megfelelő előkészítést követően Önt egy vizsgálóasztalra fektetjük. Ezt követően bal oldaltfekvő helyzetben száloptikás eszközt vezet a vizsgáló orvos és asszisztense előbb a nyelőcsőbe, majd innen a gyomorba és a patkóbélbe is. A képet kamera közvetíti a monitorra. Így lehetőség van nagy biztonsággal az apróbb nyálkahártya-eltérések, fekélyek, polipok azonosítására és szövettani mintavételre is. A fekélybetegséget okozó baktérium, a Helicobacter pylori szintén azonosítható. A vizsgálat kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Vizsgálat után:

Általánosan elmondható, hogy gastroszkópia után 1 órás intézeti megfigyelés szükséges. Ezalatt elkészítjük leleteit, illetve ha szövettani mintavétel is történt, egyeztetjük Önnel a kontrollvizsgálat időpontját. Amennyiben a megfigyelési idő után panaszmentes, kísérővel otthonába bocsájtjuk.


Magánklinikai ár: 90 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • normál vizsgálat altatás nélkül
  • szövettani vizsgálat, mintánként: 10000 HUF/db, mely a beavatkozás árán felül fizetendő