Vastagbélpolip(ok) eltávolítása (endoszkópos polipektómia)

A vastagbélpolipok olyan növedékek, szövetburjánzások a vastagbélben, amelyek több éves fennállás után rosszindulatúan átalakulhatnak, így vastagbélrák fejlődhet ki belőlük.
Az átalakulás nem jár fájdalommal, és egyéb képalkotó vagy laboratóriumi vizsgálattal is csak nehezen mutatható ki a polipok jelenléte.
Csak a kolonoszkópia (a vastagbél tükrözéses vizsgálata) nyújt lehetőséget ezen elváltozások időben történő diagnózisához és eltávolításához!

Amennyiben a páciens vastagbélrák szűrésre jelentkezik intézményünkben, első lépésben diagnosztikus kolonoszkópiát végzünk (lsd. kolonoszkópia).

Ha ennek során egy vagy többszörös, nagyobb méretű polipot találunk, úgy egy későbbi, egyeztetett időpontban, szintén altatásban történik meg ezen elváltozások eltávolítása. Ennek az az oka, hogy a tükrözéses vizsgálat ambuláns beavatkozás, utána rövid megfigyelést követően a páciens hazatérhet otthonába.
A polipok eltávolítása szintén altatásban történő, fájdalmatlan beavatkozás, de utána a páciensnek egy éjszakát megfigyelésen az intézményben kell töltenie. Amennyiben ugyanis bármilyen szövődménye alakulna ki a beavatkozásnak (vérzés, bélátfúródás: 1 ezrelék csak a valószínűség), úgy ezt a megfigyelési időszakban szakembereink észlelik és megteszik ennek orvosolására a lépéseket.

Természetesen az eltávolítandó polipok száma befolyásolhatja a beavatkozás összköltségét is, a darabszámmal arányosan. Ezért diagnosztikus vastagbéltükrözést követően egy árajánlatot készítünk a páciensnek a megjavasolt második endoszkópia, a polip-eltávolítás költségeire vonatkozóan.

A kolonoszkópia szűrő jellegű elvégzését minden esetben javasoljuk a rizikócsoportba tartozó pácienseknek! Amennyiben polip-eltávolítást is végzünk, rendszeres időközönként újabb ellenőrző tükrözéses vizsgálatok szükségesek (nincs-e kiújulás vagy más helyeken újabb polipok megjelenése).


Magánklinikai ár: 330 000 HUF | TB-finanszorozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • beavatkozás altatásban, 1 db polip eltávolítása
  • hotelszolgálat, 1 éjszaka, teljes ellátás (2-4 ágyas kórteremben)
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok
  • szövettani vizsgálat

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.