Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) altatásban

A vastagbélrák (colorectalis rák) ma Magyarországon a második leggyakoribb daganatos halálok!

Gyakoriságát tekintve minden 20. embernél számolni kell a kialakulásával. Hazánkban évente kb. 5000 beteg hal meg ebben a betegségben, holott a halálesetek többsége megelőzhető lenne, mert a daganatos betegségek közül az egyik legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

Vastagbélrák szűrés – Vastagbéltükrözés altatásban

Kinek javasolt?

A betegség a 40. életév alatt nagyon ritka, az esetek 80%-a az 50. év felett jelentkezik.

A végbél- és vastagbélrák kialakulására utaló leggyakoribb tünetek a hasmenés vagy székrekedés, a véres széklet, az általános gyomorpanaszok, valamint a felfúvódás és a görcsök. A tartós fáradtságérzés és az indokolatlan testsúlycsökkenés szintén jelezheti a betegséget.

A vastag- és végbélrák kockázatát növeli: helytelen táplálkozás, mozgáshiány, túlsúly, dohányzás és alkoholfogyasztás, 50 év feletti életkor, korábbi vastagbélpolip, gyulladásos bélbetegség, egyéb más rák jelenléte, illetve a családban vastag- és végbélrák előfordulása

A vastagbéltükrözés kivitelezése során az orvos vékony, hajlékony csövet vezet fel a páciens végbélnyílásán keresztül, melyben parányi optikai rendszer van, s ennek segítségével a vizsgáló a vastagbél teljes hosszában képes kutatni a rendellenességek után. Az orvosok mindmáig ezt a módszert tekintik az “aranystandardnak” a polipok – vagyis a potenciálisan rosszindulatúvá fajuló növekmények -, illetve a már kialakult rákos daganatok felismerése terén. Ennek ellenére sok páciens ódzkodik a vizsgálattól, elsősorban az azzal járó kellemetlenség, kisebb mértékben pedig az esetleges mellékhatások miatt.

Megelőző diéta:

A vizsgálat előtti második nap rostszegény diéta.

Engedélyezett: fehér lisztből termékek (kenyér, zsemle, tészta, stb.), fehér rizs, liszt és burgonya (nyers, vagy főtt), tojás, olaj (olíva), margarin, vaj, majonéz, tejtermékek (kivéve gyümölcsös joghurt), üres csirkehús leves (zöldség nélkül és nem instant leves), csirke, szójatermékek, pulyka, hal, tonhal, szardínia, tea, kávé, tej, cukor és édesítőszerek, csokoládé és édesség (gyümölcs és magvak nélkül).

Tilos: minden gyümölcs és zöldség (nyers vagy főtt), bármilyen teljes kiőrlésű termék (rozs, teljes kiőrlésű búza vagy gabona, stb.), az összes müzli, instant leves, vörös hús, hüvelyesek (bab, borsó, kukorica), olajos magvak (összes fajta), zöldség- vagy gyümölcslé, zöldségből vagy zöldséggel készült szószok.

A vizsgálat előtti nap:

Könnyű reggeli, legkésőbb 9 óráig. Azt követően már egész nap csak folyadékot fogyaszthat.

Engedélyezett: víz, ásványvíz, tej vagy tejszín nélküli tea, tej vagy tejszín nélküli kávé, cukormentes szénsavas üdítőitalok, cukormentes alma vagy áfonya juice.

Tilos: tejtermékek, gyümölcspép, színezett szénsavas üdítők (pl. kóla), zöldség, ivólé, kávé tejjel vagy tejszínnel.

A vizsgálat napján

6 órával a felvétele előtt már sem folyadékot, sem ételt nem fogyaszthat, a vizsgálatra éhgyomorral kell érkezzen!

Pontosan tartsa be a diétát! Ne egyen, ne igyon semmit, ami nem szerepel a diétás tervben.

A vizsgálatra kísérővel érkezzen és a vizsgálat napján járművet ne vezessen!

Gyógyszerek:

Amennyiben vérnyomáscsökkentőket / szívgyógyszereket szed, azokat a vizsgálat reggelén egy korty tiszta vízzel beveheti. Ugyanakkor a cukorbetegségre szedett gyógyszereket és az inzulint, valamint vérhigító készítményeket a vizsgálat előtt ne alkalmazza! Vérhigító szedése esetén mindenképpen jelezze a vizsgálat előtti konzultáción ezt kezelőorvosának!

A vizsgálatra egyeztetett időpontban, lehetőleg kísérővel érkezzen.

Helyszín:

Kardirex Egynapos Sebészeti Centrum
Győr, Táncsics Mihály u. 43.
II. emelet

A pontos tájékozódásban a recepción kollégáink segítenek.

Vastagbéltükrözés előtt:

A vizsgálat előtti előkészítés az osztályon kb. 60 percet vesz igénybe. Ennek során Ön kényelmesen elhelyezkedik a kórteremben, kórházi hálóinget kap. Megkapja a vizsgálat előtti gyógyszereket, amennyiben szükséges, valamint sor kerül a vizsgálat részletes ismertetésére és a beleegyező nyilatkozat aláírására.

A vizsgálatot teljes vénás altatásban végezzük, hogy ez Önnek semmilyen kellemetlenséget ne jelentsen ! Ennek részleteiről Ön az altatóorvosi konzultáció során kap részletes felvilágosítást.

Vizsgálat után:

Általánosan elmondható, hogy altatásban végzett kolonoszkópia után 2-4 órás intézeti megfigyelés szükséges. Ezalatt elkészítjük leleteit, illetve ha szövettani mintavétel is történt, egyeztetjük Önnel a gasztroenterológiai kontrollvizsgálat időpontját.

Amennyiben a megfigyelési idő után panaszmentes, kísérővel otthonába bocsájtjuk.


Magánklinikai ár: 170 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • aneszteziológiai konzultáció, EKG
  • vizsgálat bódításos altatásban
  • hotelszolgálat (2-4 ágyas kórteremben)
  • beavatkozás utáni megfigyelés (2-4 óra)
  • szövettani vizsgálat, mintánként: 10000 HUF/db, mely a beavatkozás árán felül fizetendő

Vizsgálat közben végzett polyp eltávolítás szövettani vizsgálattal együtt a vizsgálat alapdíján felül

  • 1 polyp eltávolítása esetén: +60 000 HUF
  • 2 polyp eltávolítása esetén: +90 000 HUF
  • 3 polyp eltávolítása esetén: +120 000 HUF
  • 4 polyp eltávolítása esetén: +150 000 HUF
  • 5 polyp eltávolítása esetén: +180 000 HUF

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.