Visszérműtét hagyományos technikával (egyoldali)

Az alsó végtag visszereinek megbetegedése (a vénák kóros tágulata) szintén népbetegségnek számít az egész világon, a felnőtt lakosság közel 60 % – a érintett valamilyen mértékben. A betegség nemcsak gyakori előfordulása és az egyre fokozódó panaszok miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert potenciális gyulladásforrás, és ennek veszélyes szövődményével, trombózissal és tüdőembóliával fenyegethet.

Tünetek:

A visszerek megjelenése hosszú ideig pusztán esztétikai problémát jelent, majd megjelennek a típusosnak nevezhető panaszok: húzó, feszítő, tompa láb- és lábszárfájdalmak, melyek estére fokozódnak, valamint a láb vizenyős duzzadása. Idővel megjelennek a különböző pigmentfoltok, kisebb sebek, melyek a későbbiek folyamán akár rendkívül nehezen gyógyuló lábszárfekélyig is súlyosbodhatnak.

A kezelés itt is az életmód változtatásával, kenőcsök és gyógyszerek beállításával kezdődik – de előrehaladottabb esetekben csak a műtéttől várható számottevő eredmény.

Műtét előtti teendők:

Amennyiben Önnek visszere van, vagy a fent leírtakhoz hasonló tüneteket észlel, érsebészeti konzultáció indokolt, melyre elérhetőségeinken jelentkezhet be. Ennek során a érsebész szakorvos egy fizikális vizsgálattal felállítja a diagnózist és tájékoztatja Önt a kezelési lehetőségekről. Műtét előtt, az alsó végtagi vénás rendszer kivizsgálása céljából az esetek egy részében ér-ultrahang vizsgálatot is el kell végezni.

A műtéti időpont egyeztetését követően, a műtétet megelőző 2 hétben kerül sor az altatóorvosi-, illetve laborvizsgálat elvégzésére, vércsoport-vizsgálatra, valamint EKG elkészítésére. A páciens a műtét napján előre egyeztetett időpontban, éhgyomorral fekszik be osztályunkra.

Az osztályos felvételt követően a esetleges trombózis kivédésére vérhigító injekciót kap a beteg, majd az érsebésszel történő személyes konzultáció során kerül sor a beleegyező nyilatkozat ismertetésére és aláírására.

A műtétről:

Ezen típusú műtéteink altatásban történnek, hogy pácienseink számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon.

A visszérműtét alkalmával a lágyékban vezetett metszésből a tágult vénaágakat lekötjük, a fő visszértörzset a boka és a lágyék közötti részen teljesen kiirtjuk, az oldalági visszereket 2-3 mm-es szúrásokon keresztül távolítjuk el. A lágyéki sebet varratokkal rögzítjük, a kis szúrt sebet általában összevarrni sem szükséges. Ezt követően a végtagra vastag habszivacs pólyát és kompressziós pólyát helyezünk fel.

Műtét után:

Az altatásban végzett műtétet követően a beteget néhány órán keresztül ébredőszobában megfigyeljük, majd a kórteremben pihenhet tovább. A páciens a műtét napján, késő délután elhagyhatja az intézményt. Távozáskor sebellenőrzést követően kötéscsere történik, és mindkét alsó végtagra kompressziós harisnyát helyezünk fel, melyet a páciensnek további néhány hétig viselnie kell.

Tanácsokkal, fájdalomcsillapítókkal és vérhígító injekcióval látjuk el betegeinket és egyeztetjük a kontrollvizsgálatok és a varratszedés időpontját, mely természetesen a zárójelentésben is rögzítésre kerül. Pácienseink a műtét estéjén otthonukban már könnyű vacsorát fogyaszthatnak.


Magánklinikai ár: 550 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, vércsoport meghatározás, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • egyoldali műtét altatásban
  • hotelszolgálat
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • műtét utáni első kontrollvizsgálat
  • kompressziós harisnya

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.