Endoscopos-lézeres dacryocystorhinostomia (könnyelvezető rendszer szűkületének megszüntetése) altatásban

A dacryocystorhinostomia (DCR) egy olyan műtéti eljárás, mely a könnyelvezető rendszerben kialakult elzáródás terápiás lehetőségeként szolgál. A műtét lényege, hogy egy alternatív elfolyási útvonalat hoznak létre a könnyzacskó és az orrüreg között, ezáltal biztosítva a könny elfolyását. A műtéti indikációt a ductus nasolacrimalis (könnytömlő) szűkülete képezi, melynek létrejöttéért számtalan tényező lehet felelős.

Legtöbbünk, ha fokozott könnyezést, zavaros szemváladékozást, szemkörnyéki duzzanatot észlel, legelőször szemészhez fordul

Mi történik a szemészeten?

A szemész megvizsgálja a belső szemzugban a szemhéjak szélén jól látható apró könnypontok átjárhatóságát úgynevezett átfecskendezéssel. Amennyiben azt észleli, hogy a mosófolyadék nem folyik el akadálytalanul, akkor fül-orr-gégészhez irányítja a beteget.

Miért vizsgálja a könnyezést a fül-orr-gégész?

Azért, mert a belső szemzugból, a könnypontokkal induló könnyelvezető csatornarendszer az orrba torkollik. Ha a könnyelvezető-rendszerben valamilyen oknál fogva szűkület vagy elzáródás keletkezik, vagy egyszerűen nem továbbítódik a könny az orr felé, könnyelfolyási zavar keletkezik. Ekkor azt észleljük, hogy a normálisnál jobban könnyezünk.

A pangó könny gyakran felülfertőződik, ilyenkor kialakul a gennyes könnytömlő gyulladás, mely gennyes szemváladékozással, belső szemzug alatti borsónyi fájdalmas, vérbő duzzanattal, esetenként lázzal, általános rossz közérzettel jár. A vizsgálat első lépése az átfecskendezés, amely lehetővé teszi, hogy a fül-orr-gégész maga is meggyőződjön a könnyelvezetési akadályról. Ezt követi egy orr vizsgálata, amikor ellenőrzi az orrban lévő egyéb eltéréseket, melyek az elfolyási akadályhoz vezethetnek. Ha a könnyezés hátterében ritkább ok sejthető (pl. traumás sérülés, daganat), akkor arckoponya CT-re is sor kerülhet.

Kinél alakul ki a makacs könnyezés?

A könnyezés legtöbbször az idősebb nőket érinti, de kialakulhat arcot ért sérülés, baleset, sugárkezelés vagy lezajlott könnytömlő gyulladás után is.

Mi lehet a megoldás?

A hagyományos megoldás rendszeres átfecskendezést, különböző gyógyszeres szemcseppek és orrcseppek használatát jelenti.

Amennyiben a hagyományos megoldások nem vezetnek tartós eredményre az úgynevezett DCR műtét segíthet. A műtét lényege, hogy mesterséges sipolynyílást alakít ki a fül-orr-gégész a könnytömlő és az orrüreg között, még az elzáródás szintje felett. Ilyenkor a könny a szűkületet-elzáródást megkerülve akadálytalanul juthat ismét az orrba.

Magánklinikai ár: 450 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban, speciális lézertechnikával
  • hotelszolgálat 
  • műtét utáni megfigyelés
  • műtét utáni első kontrollvizsgálat