Carpal tunnel (alagút-) szindróma

A betegség leírása:

A csuklótájékon a kézközépideg (nervus medianus) egy csontok által határolt „csatornában” fut, a csatornát kéztőcsontok és egy vékony inas lemez (retinaculum) határolja. Amennyiben a csatornában térszűkület alakul ki, a benne futó kézközépideg nyomás alá kerül, elvékonyodik, csökken a vérellátása, ennek következtében funkciója károsodik. A térszűkületnek ritkábban másodlagos okai vannak (korábbi csuklótáji törés okozta deformitás, inak nyálkahártya szaporulata, tumor, rendellenes izomlefutás), az esetek nagyobb részében azonban oka ismeretlen. A betegség előfordulhat egyoldali és kétoldali formában is, fiatalabb és idősebb életkorban egyaránt. Hormonális változások, terhesség, menstruáció, szövetnedv (oedema) felszaporodással járó állapotok is kiválthatják a betegség tüneteit.

A betegség tünetei:

A kézközépideg leszorítása következtében az ideg érző és mozgató működése is károsodhat. Az érző funkciók kiesése az ideg ellátási területének megfelelő hüvelyk-, mutató-, középső- és a gyűrűsujj hüvelykujj oldali felének érzészavarát, zsibbadását, fájdalmát okozza. A beteg keze ügyetlenné válik, nem képes apró tárgyak érzékelésére, ezek kezéből kiesnek. Súlyosabb állapotban teljes érzéskiesés is előfordulhat. Gyakori, hogy a beteg éjszaka felébred a kéz zsibbadása miatt. A mozgató funkciók károsodása során gyengébbé válik a hüvelykujj többi ujj felé történő szembefordítása, a kéz szorítóereje is gyengül, a hüvelykujj tenyéri izompárnája petyhüdtté, lapossá válik, az izomzat sorvad.

A betegség kivizsgálása:

A betegség alapvetően a kéz alapos fizikális vizsgálatával, érzésvizsgálattal, csuklótáji idegprovokációs vizsgálattal (Tinnel-jel), a csukló maximális hajlításával kiváltott tünetek vizsgálatával (Phalen-teszt) és a hüvelykujj mozgásainak vizsgálatával diagnosztizálható. A fizikális vizsgálat kiegészítéseként, más betegségektől való elkülönítés céljából, illetve bizonyos kóros anatómiai elváltozások felderítésére műszeres vizsgálatok is végezhetők, melyek a diagnózist pontosítják. Ilyen vizsgálat az idegek vezetési vizsgálata (elektroneurográfia – ENG), illetve az idegek ultrahang vizsgálata.

A betegség kezelése:

Kezdeti állapotban megkísérelhető a konzervatív kezelés (a kéz nyugalomba helyezése, gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés), azonban ezek eredményessége általában átmeneti és csak részleges. Mivel az esetek nagy részében a tüneteket az ideg leszorítása okozza, ezt csak műtéti úton lehet megszűntetni.

A műtéti ellátás menete:

A műtét, amennyiben a beteg nem szed véralvadásgátló gyógyszert, előkészítést nem igényel. Műtét előtt a beteg étkezhet, folyadékot fogyaszthat. A műtétet helyi érzéstelenítés és vértelenítő mandzsetta használata mellett végezzük. A műtét során a csuklótájékon a beadott (általában Lidocain hatóanyagú) érzéstelenítő injekció hatása mellett hosszanti, kb. 5-6 cm-es enyhén ível bőrmetszést ejtünk. Kipreparáljuk az ideget leszorító inas lemezt (retinaculumot), majd azt hosszában behasítjuk és az ideget felszabadítjuk a nyomás alól. Az esetleges ideg környéki nyálkahártyaburjánzást eltávolítjuk. A vértelenítő mandzsetta felengedése után a vérzéseket csillapítjuk és a sebvonalba felezett szilikon félcsövet helyezünk az esetleg utóvérzések kivezetése céljából. A sebet csomós bőröltésekkel zárjuk és fedőkötéssel látjuk el. A műtét időtartama előkészítéssel, érzéstelenítéssel együtt körülbelül 10 – 15 perc.

Műtét utáni kezelés, teendők:

Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúlását követően (kb. 30-45 perc), amennyiben szükséges gyógyszeres fájdalomcsillapítóval látjuk el a beteg, illetve a műtéti terület helyileg hűthető (pl. jégzselével). Amennyiben a betegnek nincs különösebb panasza és nem észlelhető utóvérzés, úgy műtét után fél-egy órán belül távozhat az Intézményből. A beteg otthonában 1-2 napig karfelkötő viselése, szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítás (első éjszakára a beteget távozásakor fájdalomcsillapítóval ellátjuk), tüneti kezelés, jegelés, a kéz éjszakai felpolcolása javasolt. Műtét után másnap kontrollvizsgálat és kötéscsere során a sebvonalba helyezett szilikon csövet eltávolítjuk. Pár nap múlva az operált kéz napi tevékenységek elvégzésére használható, de fizikai munka, megerőltetés kerülendő! A beteg otthonában kétnaponta a sebvonalat fertőtlenítő oldattal (pl. Betadine oldat) leecseteli és fedőkötést cserél a seben. A műtétet követően általában két hét múlva a második kontrollvizsgálat során a varratokat eltávolítjuk, ezt követően pár hétig további napi bőápolás javasolt szilikon tartalmú bőrápoló-, vagy körömvirágkrémmel. A műtéti sebet varratszedésig víz ne érje!

Műtéti szövődmények:

Az elvégzett operáció során, mint minden műtétnél, szövődmények léphetnek fel, melyek nagy része konzervatívan kezelhető, kis részük újabb műtétet igényel. A leggyakoribb szövődmények a sebgyógyulási zavarok, a sebvonal gyulladásos tünetei (1-2 % -ban), ezek általában felszínes, a varratok körüli gyulladások és varratok eltávolításával, fertőtlenítéssel kezelhetők. Mélyebb gyulladásos szövődmények, sebgennyedés jóval ritkábban fordul elő, ezen esetekben ismételt műtét feltárás és ezzel kombinált antibiotikus kezelés szükséges. A gyulladásos tünetek megszűnését követően másodlagosan zárható a műtéti seb. További ritka szövődmény lehet az utóvérzés, mely során a sebvonalban vérömleny alakul ki és ez hegesedhet. A nagyobb, tüneteket is okozó vérömlenyek műtétileg eltávolítandók, a kisebb, felszínesek esetleg csak jegelést és fizikoterápiás kezelést igényelnek. Alkati (genetikai) tényező a sebvonal sarjadásának mértéke, előfordulhat a sebvonal vaskos hegesedése (keloid) is, mely bőrápoló gyógyszeres krémekkel és fizikoterápiával kezelhető. A műtét során előfordulhat a felszabadított idegen sérülés, további erek és inak sérülése is, de ezen sérülések gondos és alapos sebészi technikával teljes mértékben elkerülhetőek.

A műtét eredményessége, várható gyógyulás:

A műtéti ellátást követően a zsibbadásos panaszok, a fájdalom nagymértékű csökkenése várható. Sokszor az éjszakai zsibbadás, az erősebb fájdalom napokon-heteken belül teljesen elmúlik. A gyógyulást azonban jelentősen befolyásolja, hogy a betegség tünetei mióta álltak fenn, és milyen fokú volt az ideg leszorítása. Régóta, akár évek óta fennálló tünetek esetén sokszor az ideg teljes és korrekt műtéti felszabadítása után is marad bizonyos fokú érzészavar az érintett ujjakon. Ettől függetlenül az időben kivizsgált és operált csuklótáji alagút szindrómás betegek nagy része teljeskörűen gyógyul, panaszai megszűnnek.


Magánklinikai ár: 290 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

    • műtét plexus érzéstelenítésben
    • műtét utáni megfigyelés
    • hotelszolgálat