De Quervain szindróma műtéti megoldása

A betegség leírása:

A betegség leggyakoribb oka tartós fizikai túlterhelés, konzervatív kezelésre nem reagáló ínhüvelygyulladás, vagy ismétlődő trauma. A csuklótájékon a hüvelyujj kéztől távolító izom (musculus abductor pollicis longus) és a rövid feszítőizom (musculus extensor pollicis brevis) inai közös ínhüvelyben futnak. A tartós ínhüvelygyulladás következében az ínhüvely feszes és szűk lesz, valamint az inakon orsószerű duzzanat alakulhat ki. Ez a téraránytalanség a hüvelykujj mozgásai során fájdalmat, panaszt okoz.
 

A betegség tünetei:

A hüvelykujj nyújtása, és a kéztől távolító mozgása, valamint a csukló kisujj irányába történő mozgatása során a csukló hüvelykujj felőli oldalának fájdalma jelentkezik. A fájdalom provokálható a hüvelykujj kisujj felé történő feszítésével is (Finkelstein-jel). Csuklótájékon az ínhüvely felett nyomásérzékenység észlelhető.

A betegség kivizsgálása:

A betegség alapvetően a beteg által elmondott tünetek és a kéz alapos fizikális vizsgálata által diagnosztizálható. Kiegészítő, műszeres és képalkotó vizsgálatokra általában nincs szükség.

A betegség kezelése:

Kezdeti állapotban megkísérelhető a konzervatív kezelés (a kéz nyugalomba helyezése, csuklórögzítő viselése, gyulladáscsökkentő gyógyszeres, vagy ínhüvelybe adott szteroid tartalmú injekciós kezelés), azonban ezek eredményessége általában átmeneti és csak részleges. Mivel az esetek nagy részében a tüneteket az ín és ínhüvely közötti téraránytalanság okozza, csak a műtét ellátástól várható tartós javulás.

A műtéti ellátás menete:

A műtét, amennyiben a beteg nem szed véralvadásgátló gyógyszert, előkészítést nem igényel. Műtét előtt a beteg étkezhet, folyadékot fogyaszthat. A műtétet helyi érzéstelenítés (általában Lidocain hatóanyagú) és vértelenítő mandzsetta használata mellett végezzük. A műtét során csuklótájékon a hüvelykujj ínhüvelyrekeszének területére adott érzéstelenítő injekció beadása után az ínhüvely felett hosszanti, kb. 4-5 cm-es bőrmetszést ejtünk. A műtéti terület környékén futó érző bőridegág (nervus radialis felületes ág) kímélete és eltartása mellett az ínhüvelyt hosszában behasítjuk, az érintett inakat felszabadítjuk, és a vaskos, heges ínhüvelyfalból kb. 1 cm-es hosszanti szakaszt eltávolítunk. Az inak szabad mozgásainak ellenőrzése és a vértelenítő mandzsetta felengedése után a vérzéseket csillapítjuk és a sebvonalba felezett szilikon félcsövet helyezünk az esetleg utóvérzések kivezetése céljából. A sebet csomós bőröltésekkel zárjuk és fedőkötéssel látjuk el. A műtét időtartama előkészítéssel, érzéstelenítéssel együtt körülbelül 10 – 15 perc.

Műtét utáni kezelés, teendők:

Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúlását követően (kb 30-45 perc), amennyiben szükséges gyógyszeres fájdalomcsillapítóval látjuk el a beteg, illetve a műtéti terület helyileg hűthető (pl. jégzselével). Amennyiben a betegnek nincs különösebb panasza és nem észlelhető utóvérzés, úgy műtét után fél-egy órán belül távozhat az Intézményből. A beteg otthonában 1-2 napig karfelkötő viselése, szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítás (első éjszakára a beteget távozásakor fájdalomcsillapítóval ellátjuk), tüneti kezelés, jegelés, a kéz éjszakai felpolcolása javasolt. Műtét után másnap kontrollvizsgálat és kötéscsere során a sebvonalba helyezett szilikon csövet eltávolítjuk. Pár nap múlva az operált kéz napi tevékenységek elvégzésére használható, csukló és a hüvelykujj óvatosan tornáztatható, de fizikai munka, megerőltetés kerülendő! A beteg otthonában kétnaponta a sebvonalat fertőtlenítő oldattal (pl. Betadine oldat) leecseteli és fedőkötést cserél a seben. A műtétet követően általában két hét múlva a második kontrollvizsgálat során a varratokat eltávolítjuk, ezt követően pár hétig további napi bőápolás javasolt szilikon tartalmú bőrápoló-, vagy körömvirágkrémmel. A műtéti sebet varratszedésig víz ne érje!

Műtéti szövődmények:

Az elvégzett operáció során, mint minden műtétnél, szövődmények léphetnek fel, melyek nagy része konzervatívan kezelhető, kis részük újabb műtétet igényel. A leggyakoribb szövődmények a sebgyógyulási zavarok, a sebvonal gyulladásos tünetei (1-2 % -ban), ezek általában felszínes, a varratok körüli gyulladások és varratok eltávolításával, fertőtlenítéssel kezelhetők. Mélyebb gyulladásos szövődmények, sebgennyedés jóval ritkábban fordul elő, ezen esetekben ismételt műtét feltárás és ezzel kombinált antibiotikus kezelés szükséges. A gyulladásos tünetek megszűnését követően másodlagosan zárható a műtéti seb. További ritka szövődmény lehet az utóvérzés, mely során a sebvonalban vérömleny alakul ki és ez hegesedhet. A nagyobb, tüneteket is okozó vérömlenyek műtétileg eltávolítandók, a kisebb, felszínesek esetleg csak jegelést és fizikoterápiás kezelést igényelnek. Alkati (genetikai) tényező a sebvonal sarjadásának mértéke, előfordulhat a sebvonal vaskos hegesedése (keloid) is, mely bőrápoló gyógyszeres krémekkel és fizikoterápiával kezelhető. A műtét során előfordulhat a műtéti terület környezetében ér-, ín-, idegsérülés, de ez gondos és alapos sebészi technikával teljes mértékben elkerülhető.

A műtét eredményessége, várható gyógyulás:

A műtéti ellátást követően a fájdalom 2-3 napon belül elmúlik, ezt követően a hüvelykujj fokozatosan tornáztatható, óvatosan terhelhető. A varratszedést követően fizikai munka is végezhető. Az operált betegek fájdalma és mozgászavara megszűnik, teljeskörűen gyógyulnak. A betegség korrekt műtéti ellátás esetén kiújulásra nem hajlamos.


Magánklinikai ár: 220 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

    • műtét helyi érzéstelenítésben
    • hotelszolgálat
    • műtét utáni megfigyelés