Dupuytren-contractura

A betegség leírása:

A Dupuytren-kontraktúra a tenyéri bőnye (aponeurosis) szövettanilag jóindulatú, de agresszívan terjedő hegesedése. A heg fokozatos zsugorodása révén a tenyéren és az ujjakon csomók, markolást, fogást zavaró bőrdeformáció jelentkezik, majd később az ujjak behúzása, nyújtási elégtelensége miatt ez az ujjak mozgásbeszűkülésével társul. Maga a betegség nem fájdalmas, de az ujjak mozgásbeszűkülése miatt fokozatosan fogási képtelenségalakul ki. A betegség oka ismeretlen, szerepet játszanak benne genetikai tényezők, gyakoribb férfiakon és idősebb életkorban. Bizonyos betegségek esetén (cukorbetegség, epilepszia, krónikus tüdőbetegségek) gyakoribb előfordulása, Lehet egy-vagy kétoldali formája is. Előfordulhat hasonló betegség a talpon és a férfi nemi szerven is.

A betegség tünetei:

A betegség kezdeti állapotában a tenyér bőre alatt hegtömeg jelentkezik, mely kezdetben panaszt nem okoz, később mérete növekszik és zavarja a markolást. Későbbiekben a hegesedés tovább terjedhet az ujj(ak) alapperce-, majd középperce felé is és a hegtömeg fokozatosan zsugorodik. Ennek következtében a kézközépcsont és az ujj közötti ízület, majd az ujj ízületei is fokozatosan hajlított helyzetbe kerülnek, a beteg az érintett ujjat egyre kevésbé tudja nyújtani. A mozgásbeszűkülés szempontjából a betegség négy stádiumra osztható. Végső, negyedik stádiumában az ujj merev, hajlított (kampószerű) helyzetben a tenyér bőréhez simul, mozgásra képtelen.

A betegség kivizsgálása:

A betegség alapvetően a kéz alapos fizikális vizsgálatával és a tünetek az előzmények értékelésével diagnosztizálható.

A betegség kezelése:

Lehetséges a hegeket injekció formájában beadott kötőszövetet oldó hatóanyagokkal előkezelni, majd a hegesedéseket fedetten, műtét feltárás nélkül oldani. Ezen kezelések társult betegségek, vagy műtéti ellenjavallat esetén jönnek szóba, tartós hatásuk kérdéses. A betegség kezelése alapvetően műtéti. A műtét időpontjának meghatározása egyéni megítélést igényel, általában az érintett sugárban a kézközépcsont és az ujj alapperce közötti ízület kezdődő mozgásbeszűkülése esetén már javasolt a műtéti ellátás. Többféle műtéti módszer ismert. Általában kiterjesztett metszésből a kóros hegszövet részleges, vagy teljes eltávolítása jön szóba. Teljes eltávolítás esetén a kiújulás esélye kisebb. A betegség negyedik stádiumában a beteg kérésére, az érintett ujj teljes mozgásképtelensége miatt akár az ujj amutációs műtéte is szóba jöhet.

A műtéti ellátás menete:

Dupuytren-kontraktúra esetén a műtétet altatásban, vagy hónaljtáji (axillaris) érzéstelenítés mellett végezzük. A műtét előtt altatóorvosi előkészítés és bizonyos vizsgálatok (labor, EKG, mellkas röntgenfelvétel) elvégzése szükséges. A beteg műtétre éhgyomorral érkezik. Érzéstelenítés, vagy altatás bevezetése után, vértelenítő mandzsetta használata mellett a műtét során a tenyér és az ujj(ak) érintett heges szakaszán általában hosszanti, cikkcakk alakú bőrmetszést ejtünk. A feltárt területen gondos preparáció során a tenyér és ujj területén futó képleteket (inak, erek, idegek) kipreparáljuk, az ezeket eredeti helyzetükből eltoló kóros hegszövetet igyekszünk maradéktalanul eltávolítani. A vértelenítő mandzsetta felengedését követően a vérzéseket csillapítjuk. Vérzéscsillapítás után a sebet csomós bőrvarratokkal zárjuk és a sebvonalba szilikon csövet helyezünk. A sebet fedőkötéssel fedjük és rugalmas pólyát helyezünk a végtagra. A műtét időtartama egyénileg változó, általában 30-60 perc.

Műtét utáni kezelés, teendők:

Altatás, vagy hónaljtájéki érzéstelenítés esetén a beteget 4-6 órás megfigyelési időszakot követően bocsátjuk haza. A betegnek otthonában 1-2 napig karfelkötő viselése, szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítás (első éjszakára a beteget távozásakor fájdalomcsillapítóval ellátjuk), tüneti kezelés, jegelés, a kéz éjszakai felpolcolása javasolt. Műtét után másnap kontrollvizsgálat és kötéscsere során a sebvonalba helyezett szilikon csövet eltávolítjuk. Pár nap múlva az operált kéz óvatosan tornáztatható, alapvető napi tevékenységek elvégzésére használható, de fizikai munka, megerőltetés kerülendő! A beteg otthonában kétnaponta a sebvonalat fertőtlenítő oldattal (pl. Betadine oldat) leecseteli és fedőkötést cserél a seben. A műtétet követően általában két hét múlva a második kontrollvizsgálat során a varratokat eltávolítjuk, ezt követően pár hétig további napi bőápolás javasolt szilikon tartalmú bőrápoló-, vagy körömvirágkrémmel. A műtéti sebet varratszedésig víz ne érje!

Műtéti szövődmények:

Az elvégzett operáció során, mint minden műtétnél, szövődmények léphetnek fel, melyek nagy része konzervatívan kezelhető, kis részük újabb műtétet igényel. A leggyakoribb szövődmények a sebgyógyulási zavarok, a sebvonal gyulladásos tünetei (1-2 % -ban), ezek általában felszínes, a varratok körüli gyulladások és varratok eltávolításával, fertőtlenítéssel kezelhetők. Mélyebb gyulladásos szövődmények, sebgennyedés jóval ritkábban fordul elő, ezen esetekben ismételt műtét feltárás és ezzel kombinált antibiotikus kezelés szükséges. A gyulladásos tünetek megszűnését követően másodlagosan zárható a műtéti seb. További ritka szövődmény lehet az utóvérzés, mely során a sebvonalban vérömleny alakul ki és ez hegesedhet. A nagyobb, tüneteket is okozó vérömlenyek műtétileg eltávolítandók, a kisebb, felszínesek esetleg csak jegelést és fizikoterápiás kezelést igényelnek. Alkati (genetikai) tényező a sebvonal sarjadásának mértéke, előfordulhat a sebvonal vaskos hegesedése (keloid) is, mely bőrápoló gyógyszeres krémekkel és fizikoterápiával kezelhető. A műtét során előfordulhat a hegtömeg eltávolítása során a környező ereken, idegeken, inakon sérülés, de ezen sérülések gondos és alapos sebészi technikával teljes mértékben elkerülhetőek. Előfordulhat a kipreparált idegek vongálódása következtében átmeneti érzészavar és kéz ujjain. A bőrrel összenőtt hegek eltávolítása során sérülhetnek a bőrt ellátó hajszálerek, ennek következtében a műtéti területen részleges, vagy teljes bőelhalás léphet fel, mely utólag plasztikai sebészeti módszerekkel kezelhető.

A műtét eredményessége, várható gyógyulás:

A műtét eredménye nagymértékben függ a műtét időpontjától és a betegség kiterjedésétől. Kezdeti stádiumban végzett műtét esetén a zavaró hegtömeg okozta panaszok megszűntethetőek, az érintett ujj minimális nyújtási elégtelensége oldható. Későbbi stádiumban az ujj ízületei a hajlított helyzethez már alkalmazkodtak, az ízületek tokja is hegesedett, zsugorodott, ezen esetekben a végzett műtét során a heg eltávolítása mellett az ujjon mozgásjavítás végezhető, de általában teljes terjedelmű nyújtás már nem érhető el. A teljes műtéti hegeltávolítás esetén is a betegség kiújulhat.


Magánklinikai ár: 399 000 HUF| fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

    • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
    • aneszteziológiai vizsgálat
    • műtét axilláris blokkban / altatásban
    • hotelszolgálat 
    • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet