Kézháti / tenyéri ganglion eltávolítás

A betegség leírása:

A ganglionok legtöbbször kézen, de más ízületek (láb, térd, boka) területén is kialakuló, az ízületek, vagy ínhüvelyek környezetében észlelhető, egy-, vagy többrekeszes, kocsonyás bennékű, jóindulatú képletek. Rosszindulatú elváltozásra nem hajlamosak. Fiatal és idősebb életkorban is kialakulhatnak, nőkön kétszer gyakoribbak. A kézen általában a csuklóízület kézháti, vagy tenyéri oldalán, illetve az ujjak ízületei felett helyezkednek el. Nagyságuk a borsónyitól a diónyi méretűig változhat. Kialakulásuk oka nem pontosan tisztázott, szerepet játszhat benne az ízületi tokok helyi izgalma, lazasága, az ízületek kisfokú degenerációja, korábbi sérülése, esetleg gyulladása.

A betegség tünetei:

A ganglion a bőrt előemelő rugalmas elváltozás formájában észlelhető, melynek mérete időszakosan változhat, növekedhet, csökkenhet. A ganglion önmagában fájdalmat, panaszt nem okoz, azonban az elhelyezkedésének megfelelően a környező szövetek, inak nyomása által a csukló, vagy az ujjak mozgásai során fájdalom jelentkezhet. Az elváltozás mérete esztétikai problémát is jelenthet, ezért a fájdalommentes ganglion jelenléte is sokszor a betegek számára zavaró. Az ujj ízületei felett jelentkező ganglionok a kéz használata közben megsérülhetnek, a belsejükben lévő kocsonyás anyag a bőrsérülésen keresztül szivároghat, a seb felülfertőződhet.

A betegség kivizsgálása:

A betegség alapvetően a kéz alapos fizikális vizsgálatával diagnosztizálható. A fizikális vizsgálat kiegészítéseként, más betegségektől való elkülönítés céljából, illetve bizonyos kóros anatómiai elváltozások felderítésére, a háttérben lehetséges ízületi kopások, vagy csontelváltozások diagnosztizálására röntgenfelvétel készíthető. Bizonyos, nem típusos elhelyezkedésű ganglionok esetén a diagnózist pontosítása céljából szükség lehet lágyrész ultrahang, vagy MRI vizsgálat elvégzésére is.

A betegség kezelése:

Amennyiben az elváltozás fájdalmat, diszkomort érzést okoz, vagy esztétikailag zavaró a beteg számára, műtéti eltávolítás jön szóba.

A műtéti ellátás menete:

A műtét, amennyiben a beteg nem szed véralvadásgátló gyógyszert, előkészítést nem igényel. Műtét előtt a beteg étkezhet, folyadékot fogyaszthat. A műtétet helyi érzéstelenítés és vértelenítő mandzsetta használata mellett végezzük. A műtét során a az elváltozás környezetébe beadott (általában Lidocain hatóanyagú) érzéstelenítő injekció hatása mellett a képlet méretének megfelelő hosszúságú bőrmetszést ejtünk. Kipreparáljuk a kocsonyás bennékű képletek, a környezetében elhelyezkedő inak, erek, idegek eltartása és kímélete mellett. A ganglion eltávolítását, követően a mintát szövettani vizsgálatra küldjük. A ganglion „szárát” elektromos késsel koaguláljuk. A vértelenítő mandzsetta felengedése után a vérzéseket csillapítjuk és a sebvonalba felezett szilikon félcsövet helyezünk az esetleg utóvérzések kivezetése céljából. A sebet csomós bőröltésekkel zárjuk és fedőkötéssel látjuk el. A műtét időtartama előkészítéssel, érzéstelenítéssel együtt körülbelül 10 – 15 perc.

Műtét utáni kezelés, teendők:

Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúlását követően (kb 30-45 perc), amennyiben szükséges gyógyszeres fájdalomcsillapítóval látjuk el a beteg, illetve a műtéti terület helyileg hűthető (pl. jégzselével). Amennyiben a betegnek nincs különösebb panasza és nem észlelhető utóvérzés, úgy műtét után fél-egy órán belül távozhat az Intézményből. A beteg otthonában 1-2 napig karfelkötő viselése, szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítás (első éjszakára a beteget távozásakor fájdalomcsillapítóval ellátjuk), tüneti kezelés, jegelés, a kéz éjszakai felpolcolása javasolt. Műtét után másnap kontrollvizsgálat és kötéscsere során a sebvonalba helyezett szilikon csövet eltávolítjuk. Pár nap múlva az operált kéz napi tevékenységek elvégzésére használható, de fizikai munka, megerőltetés kerülendő! A beteg otthonában kétnaponta a sebvonalat fertőtlenítő oldattal (pl. Betadine oldat) leecseteli és fedőkötést cserél a seben. A műtétet követően általában két hét múlva a második kontrollvizsgálat során a varratokat eltávolítjuk, ezt követően pár hétig további napi bőápolás javasolt szilikon tartalmú bőrápoló-, vagy körömvirágkrémmel. A műtéti sebet varratszedésig víz ne érje!

Műtéti szövődmények:

Az elvégzett operáció során, mint minden műtétnél, szövődmények léphetnek fel, melyek nagy része konzervatívan kezelhető, kis részük újabb műtétet igényel. A leggyakoribb szövődmények a sebgyógyulási zavarok, a sebvonal gyulladásos tünetei (1-2 % -ban), ezek általában felszínes, a varratok körüli gyulladások és varratok eltávolításával, fertőtlenítéssel kezelhetők. Mélyebb gyulladásos szövődmények, sebgennyedés jóval ritkábban fordul elő, ezen esetekben ismételt műtét feltárás és ezzel kombinált antibiotikus kezelés szükséges. A gyulladásos tünetek megszűnését követően másodlagosan zárható a műtéti seb. További ritka szövődmény lehet az utóvérzés, mely során a sebvonalban vérömleny alakul ki és ez hegesedhet. A nagyobb, tüneteket is okozó vérömlenyek műtétileg eltávolítandók, a kisebb, felszínesek esetleg csak jegelést és fizikoterápiás kezelést igényelnek. Alkati (genetikai) tényező a sebvonal sarjadásának mértéke, előfordulhat a sebvonal vaskos hegesedése (keloid) is, mely bőrápoló gyógyszeres krémekkel és fizikoterápiával kezelhető. A műtét során előfordulhat a ganglion környezetében elhelyezkedő inakon, ereken, idegeken sérülés, de ezen szövődmények a gondos és alapos sebészi technikával teljes mértékben elkerülhetőek.

A műtét eredményessége, várható gyógyulás:

A műtéti ellátást követően megszűnik az esztétikai és a csukló, kéz mozgásai során jelentkező, ganglion nyomása által okozott fájdalom. A ganglion a műtéti ellátás ellenére kis százalékban kiújulhat, ezen esetekben újbóli műtéti ellátás jöhet szóba.


Magánklinikai ár: 210 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

    • műtét helyi érzéstelenítésben
    • műtét utáni megfigyelés
    • hotelszolgálat 
    • szövettani vizsgálat