Lézeres aranyérműtét

A lézer-medicina három évtizedes történelmében sokszor került már az érdeklődés, az érvek és cáfolatok középpontjába. Ezen idő alatt bebizonyosodott, hogy a lézer már nem ritka „csodaszer”, és elfoglalhatta megfelelő helyét a gyógyászatban, így a sebészetben is.

A sebészet, az orvostechnikával párhuzamosan, szintén hatalmas fejlődésen ment keresztül: a műtéti megterhelés csökkentésének igénye létrehozta a „ minimálisan invazív” sebészetet, melyben az ún. laparoszkópos műtéteken kívül – többek között – a lézerek is egyre fontosabb szerepet játszanak.

Alapvető tulajdonsága a modern lézereknek, hogy a lézerfény nagy energiáját felhasználva körülírt területen képesek az eltávolítandó elváltozások kimetszésére vagy akár teljes elpárologtatására is, anélkül, hogy a környezetben elhelyezkedő szöveteket, szerveket jelentősen károsítanák. Ezen kedvező tulajdonságokat használjuk fel ezen a  gyakori, sokakat érintő területen: az aranyérsebészetben is.

Az aranyerek kialakulását civilizációs okokra vezethetjük vissza. Ezek között leggyakrabban a kevés rostot tartalmazó, fűszeres, puffasztó ételekből álló étrend, a székrekedés, a mozgásszegény életmód, valamint a terhesség szerepelnek. Bizonyos esetekben az említett kiváltó tényezőkön kívül a háttérben végbéldaganat húzódhat meg, így az aranyerek kezelése előtt a rosszindulatú folyamatot ki kell zárni.

Enyhe tünetek esetén diéta mellett gyógyszereket, kúpokat javaslunk. Előrehaladottabb esetekben csak műtéttől várható eredmény: a hagyományos technikák során az aranyeres csomót tápláló artériát elöltjük, és a nodust kimetszük. A kimetszés helyén sebfelület keletkezik, mely néhány hét alatt gyógyul.

A diódalézerrel végzett műtétek ezen területen is előrelépést hoztak. Egyrészt áramlásmérő berendezéssel felkeressük az aranyeret tápláló ütőeret, és a lézerszállal azt elzárjuk. Ezzel gyakorlatilag a gumigyűrűzéshez hasonló eredményt érünk el, de fájdalommentesen, és nem kell attól sem tartani, hogy a gumigyűrűk esetleg idő előtt leesnek, mivel a lézerrel történő érelzárás azonnali és végleges.

Aranyér

Az új módszerrel elkerülhető az előrehaladott aranyerek kimetszése is: egy 2-3 mm-es metszésből a lézerszálat az aranyeres csomó belsejébe vezetve, a leadott energiával a kisereket elzárjuk, elpárologtatjuk. Emiatt az „ércsomó” 4-6 hét alatt felszívódik, visszaáll az eredeti állapot, anélkül, hogy kimetszést alkalmaznánk.

Aranyér

A lézeres beavatkozás előnye, hogy lényegesen kisebb lehet a műtét utáni fájdalom, kevesebb a vérzéses szövődmény. Egyszerre akár több irányban is elvégezhető. És ami a legfontosabb: a beteg néhány nap múlva visszatérhet megszokott életéhez, munkájához.

A műtét előtti kivizsgálás, műtét előtti- és utáni teendők megegyeznek az aranyérműtét-nél leírtakkal.


Magánklinikai ár: 530 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • műtét altatásban
  • speciális lézer-eszközök
  • hotelszolgálat 
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollviszgálatok

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.