Lézeres visszérműtét (egyoldali)

A lézer-medicina három évtizedes történelmében sokszor került már az érdeklődés, az érvek és cáfolatok középpontjába. Ezen idő alatt bebizonyosodott, hogy a lézer már nem ritka „csodaszer”, és elfoglalhatta megfelelő helyét a gyógyászatban, így a sebészetben is.

A sebészet, az orvostechnikával párhuzamosan, szintén hatalmas fejlődésen ment keresztül: a műtéti megterhelés csökkentésének igénye létrehozta a „ minimálisan invazív”sebészetet, melyben az ún. laparoszkópos műtéteken kívül – többek között – a lézerek is egyre fontosabb szerepet játszanak.

Alapvető tulajdonsága a modern lézereknek, hogy a lézerfény nagy energiáját felhasználva körülírt területen képesek az eltávolítandó elváltozások kimetszésére vagy akár teljes elpárologtatására is, anélkül, hogy a környezetben elhelyezkedő szöveteket, szerveket jelentősen károsítanák. Ezen kedvező tulajdonságokat használják fel ezen a gyakori, sokakat érintő területen: a visszérsebészetben is.

A visszerek megjelenése hosszú ideig pusztán esztétikai problémát jelent, majd megjelennek a típusosnak nevezhető panaszok: húzó, feszítő, tompa láb- és lábszárfájdalmak, melyek estére fokozódnak, valamint a láb vizenyős duzzadása. Idővel megjelennek a különböző pigmentfoltok, kisebb sebek, melyek a későbbiek folyamán akár rendkívül nehezen gyógyuló lábszárfekélyig is súlyosbodhatnak.

A kezelés itt is az életmód változtatásával, kenőcsök és gyógyszerek beállításával kezdődik – de előrehaladottabb esetekben csak a műtéttől várható számottevő eredmény.

Kb. 25 évvel ezelőttig csak minden egyes tágult visszérszakasz egyesével történő feltárása és lekötése jött szóba. Ezt váltotta fel a napjainkban használatos műtéti technika, melynek során a fő visszértörzset lekötik és „kitépik”, míg az oldalági tágult szakaszokat helyi szúró- és roncsoló módszerrel, ún. Smetana-késsel távolítják el.

Lézeres visszérműtét
A lézerek kedvező hatásainak ez irányú kihasználásával dolgozták ki a lézeres visszérműtétet, amelyet már 1998 óta szerte a világban sikeresen alkalmaznak. A módszer nem annyira a hagyományos műtét, hanem sokkal inkább az érkatéterezés eljárását és eszköztárát használja fel, elsősorban a nagyobb visszér törzsek kezelésére alkalmas. Ultrahang irányítással fényvezető szálat juttatunk az érbe, melyet így belülről kezelünk.

A lézerhatás az ér zsugorodásához, elzáródásához, végül hegesedéséhez, megszűnéséhez vezet. A műtét következő fázisában az előzetesen bejelölt kisebb kanyargós, oldalági visszereket távolítjuk el apró metszésekből. Ultrahang vizsgálattal jól ellenőrizhető a visszerek elhegesedési folyamata, melynek során kb. fél-egy évvel a beavatkozást követően a kezelt visszér az ultrahanggal már fel sem ismerhető.

Ez a módszer számos előnnyel bír a korábban alkalmazott teljes visszér eltávolítással szemben. Nincsenek nagy sebek sem a lágyék, sem a térdhajlatban, nincs vérveszteség, sem nagyobb vérömleny a kivett ér helyén, és ami kiemelendő: kevésbé fájdalmas a műtét utáni időszak. Ennek megfelelően a beteg néhány nappal a műtét után már visszatérhet megszokott mindennapjaiba.

A műtét előtti kivizsgálás, műtét előtti- és utáni teendők megegyeznek a visszérműtét-nél leírtakkal.


Magánklinikai ár: 570 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét előtti laborvizsgálatok, vércsoport meghatározás, EKG
  • anaesthesiológiai vizsgálat
  • egyoldali műtét altatásban, speciális lézerkatéterrel
  • hotelszolgálat (2-4 ágyas kórteremben)
  • kompressziós harisnya
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés
  • 1 hetes ultrahang-kontroll

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.