Hónalji izzadásgátlás BOTOX-kezeléssel

Hónalji izzadásgátlás BOTOX-kezeléssel

Az izzadás természetes és létfontosságú fiziológiai folyamat, a test hőszabályozásában játszik szerepet. Az izzadással hőt adunk le, így a túlmelegedést akadályozza meg. Mint egy termosztát, a test a normál testhőmérséklet fenntartása érdekében izzadással hőt ad le. Szervezetünk, a hőszabályozás természetes folyamatai révén tehát elpárologtatják a verejtéket. Ezzel hőt vonnak el testünkből. Ezt az akaratunktól független reakciót a szimpatikus idegrendszer szabályozó folyamatai felügyelik.

Akkor beszélhetünk fokozott verejtékezésről, ha mind nyugalomi állapotban, mind normális hőmérsékleti viszonyok között erőteljesen izzadunk. A túlzott izzadást másnéven hyperhydrosinak hívják. A kóros izzadás legjellemzőbb területei a tenyér, a talp, az axilláris vagy másképpen hónalji területek vagy arc és a homlok területei. A túlzott izzadást legtöbbször nem betegség, hanem egy adott állapot okozza, túlsúly, genetikai hajlam, de pajzsmirigy túlműködés, a hormonális egyensúly megbomlása és stressz, pszichés állapot is idézhet elő hiperhidrózist.

A dezodorok és izzadság gátló anyagok természetes módon zárják  le a verejtékmirigyek nyílását a bőr középső és alsó rétegében.  A hatás már az első néhány használat után jelentkezik és 40% – 60%-os mértékben kis időre szabályozzák  a verejték-kiválasztást,  a testszag kialakulását a hozzáadott antibakteriális hatóanyag gátolja.

Hogyan hat a botox-kezelés?

A botox akadályozza az ingerület-átvitelt az idegvégződés és a verejtékmirigy között, melynek következtében az izzadás teljesen meg is szűnhet. A 8-10 hónap leteltével megszűnik a botox hatása, és az izzadás ismét olyan mértékű lesz, mint a kezelés előtt. Téves az a nézet, miszerint ilyenkor a kezelést megelőzőnél is súlyosabb izzadási probléma lép fel.

Hogyan végezzük a botox-kezelést?

A kezelés előtt tisztázni kell, hogy a kóros izzadást nem belgyógyászati (pl. pajzsmirigy) probléma okozza-e, mert ebben az esetben a háttérbetegséget kell kezelni. A botox-kezelés nem végezhető el gyulladt bőrfelületen. A hónaljba injekcióval, mintegy 20 szúrással bejuttatott botox hosszú időre, akár 8-10 hónapra is megszünteti az erős verejtékezést. A műveletet nagyon vékony tűvel végezzük, így a páciens alig érez fájdalmat.

Mit kell tennie a botox-kezelés után?

A kezelés után azonnal végehető a megszokott munka, bár a tűszúrások helye kis piros pontként pár órán át még észlelhető. A terület erős dörzölését 12 óráig kerülni kell.

Milyen eredményt várható a botox-kezelés után?

A javulás néhány napon belül jelentkezik, a maximális hatás mintegy 10-14 nap után alakul ki.

Mennyi ideig tart a botox-kezelés hatása?

A kezelés akár 1 évig is (átlagosan 4-7 hónapig) gátolja a fokozott izzadást.

Mit kell tennie a botox-kezelés után?

A beavatkozás után néhány óráig tartózkodni kell a sporttevékenységektől és a kezelt terület masszírozásától is. 24 óráig nem ajánlott dezodor és púder használata. A kezelés előtti és utáni egy hétben tartózkodni kell az aszpirin tartalmú gyógyszerek szedésétől. A botox hatása körülbelül egy hét után fog érződni, ilyenkor a páciensek 80 százaléka már tapasztalja az izzadás nagymértékű csökkenését.

Lehetséges-e és milyen gyakran a botox-kezelés ismétlése?

A botox-kezelés hatásának elmúltával helyreáll az ingerületátvitel az idegvégződések és a verejtékmirigyek között, és a mirigyek újra termelik majd a verejtéket. Ekkor ismételt kezelés lehetséges. Tapasztalat szerint az ismételt kezelések miatt a hatástartam meghosszabbodik így a kívánt eredmény megtartása érdekében a jövőben egyre ritkábban lesz szükség kezelésre.

Mikor nem végzünk botox-kezelést?

Nem alkalmazható a botox-kezelés a következő esetekben: allergia a botulinum toxinra, vagy az injekció bármely egyéb összetevőjére (pl. humán szérum albumin), terhesség, ill. szoptatás alatt. Adása nem ajánlott 18 év alatt.


Magánklinikai ár: 105 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • 1 doboz Dysport 300 E botulinum toxin
  • beavatkozás felületi érzéstelenítésben
  • kontrollvizsgálat
  • Megjegyzés: a Dysport 500 E kezelés ára: 125.000 HUF
MENU
×
MENU