Férfi sterilizációs műtét (Vasectomia)

Művi meddővé tétel (vasectomia l.u.)

Férfiak esetében, ha kívánják a művi meddővé tételt, a kétoldali herevezeték megszakítás a választandó megoldás. Abban az esetben javasolt, ha a férfi már nem szeretne több gyermeket, illetve a partnernél a fogamzásgátló szedése nehézkes. Szakorvosi javaslatra gyakori mindkét oldali here vagy mellékhere gyulladás esetén megelőző műtétként is alkalmazható. Amennyiben a műtét meddőségi célból történik, kétszer fél év várakozás illetve betöltött 40 éves kor szükséges a beavatkozás elvégzéséhez.

A műtét eredményessége a leggondosabb kezelés és kivizsgálás mellett is irodalmi adatoknak megfelelően 99%-os. A sikertelen esetek hátterében a herevezeték újra egyesülése illetve a ritka kettőződése állhat. Erről kezelőorvosa kellőképpen felvilágosította.

A műtét során a herezacskó gyökének két oldalán, helyi infiltrációs érzéstelenítést követően kb. 1,5-2 cm-es metszésből a herevezetékeket előemeljük, mindkét oldalból 2-3mm-es darabot kimetszünk. A kimetszett darabokat szövettani vizsgálatra küldjük. A végeket elektromos eszközzel leégetjük. A sebeket felszívódó varratokkal zárjuk.

Lehetséges szövődmények: A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is megtörténhet utóvérzés, esetleges gyulladás. Azonban ezek, az esetleg előforduló korai szövődmények jól kezelhetők. A műtétek általános veszélyei (sebfertőzés, vérzés/vérzékenység, lázas állapot, kóros keringési reakció) egészséges egyéneknél ritkák, de előfordulhatnak. A véralvadást befolyásoló gyógyszerek alkalmazása megnövelheti a műtét utáni utóvérzés rizikóját. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja bármilyen szövődmény kialakulásának, éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik annak megoldásáról.

A műtét (beavatkozás) lehetséges mellékhatásai, veszélyei és szövődményei:

a) Tipikus jelenségek műtét után

A beteg általában fájdalom nélkül, éber állapotban kerül ki a műtőből. Ezt követően 1-2 órás fekvés javasolt, mely után, amennyiben utóvérzés nem jelentkezik, otthonába távozhat.

b) Ritkán előforduló szövődmények

Utóvérzés a herevezetékből. Az utóvérzések általában enyhék, amelyek megfelelő ellátás esetén jól befolyásolhatóak. Az utóvérzés kezelése első ellátás esetén mechanikus kompresszióval (nyomás), sikertelenség esetén ismételt feltárással kezelhetők.

A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, aggodalomra nem adnak okot. Esetenként előfordul pár hétig tartó furcsa érzés, enyhe herefájdalom, sebfertőzés, hegesedés, nagyon ritkán heregyulladás, heresorvadás, merevedési zavar.

Műtét utáni teendők

A műtéti terület esetleges fájdalmát az általunk felírt többféle fájdalomcsillapító folyamatos szedésével tudja csillapítani. A megerőltetést kerülni kell az első héten. A műtétet követően 3 hónap múlva spermavizsgálat szükséges, csak ennek eredményét követen lehet védekezés nélkül szexuális aktust folytatni. Szükséges még a szövettani vizsgálat eredménye is, mely igazolja, hogy mindkét oldalon a herevezeték került kimetszésre.

A műtét eredményes, alacsony komplikációval jár és jól tolerálható. Tekintettel arra, hogy csak a hímivarsejtek kijutását akadályozzuk meg a heréből, az ondó mennyisége a műtétet követően (amely váladékot a prosztata és az ondóhólyagok termelnek) nem változik. A szexuális életre, merevedésre, libidóra nincs hatással. A beavatkozás hatása véglegesnek tekinthető, külön igény esetén helyreállító mikrosebészeti műtét végezhető centrumokban, melynek sikerrátája 20%.

Azonban közvetlen heremintavétellel (biopsziával) ez után is nyerhető élő hímivarsejt, mely asszisztált megtermékenyítésben felhasználható.


Magánklinikai ár: 290 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • kétoldali műtét helyi érzéstelenítésben
  • hotelszolgálat 
  • beavatkozás utáni megfigyelés (2-4 óra)
  • műtét utáni első kontrollvizsgálat
  • szövettani vizsgálat(ok)

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.