Varicocele műtét

A műtét tervezett menete

Herevisszértágulat műtéte (Varicocelectomia)

Férfiak esetében, ha a herevisszértágulat miatt rendszeres panaszai vannak, jelentős méretű vagy nemzőképesség csökkenést okoz, a tágult erek elzárása a választandó megoldás. A műtét történhet altatásban, illetve helyi érzéstelenítésben is.

A műtét eredményessége a leggondosabb kezelés és kivizsgálás mellett is irodalmi adatoknak megfelelően 70%-os. A here teljes visszérállományát nem lehet eltávolítani, mert ez a here elhalását okozná. A sikertelen esetek hátterében az eddig hajszálvékony visszerek kitágulása állhat. Erről kezelőorvosa kellőképpen felvilágosította.

A műtét során a lágyéki régióban helyi infiltrációs érzéstelenítést követően kb. 5 cm-es metszésből a herevezetékeket előemeljük, a kitágult ereket azonosítjuk és két elzárás között egy darabot kivágunk belőlük. A sebeket felszívódó varratokkal zárjuk.

Lehetséges szövődmények: A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is megtörténhet utóvérzés, esetleges gyulladás. Azonban ezek, az esetleg előforduló korai szövődmények jól kezelhetők. A műtétek általános veszélyei (sebfertőzés, vérzés/vérzékenység, lázas állapot, kóros keringési reakció) egészséges egyéneknél ritkák, de előfordulhatnak. A véralvadást befolyásoló gyógyszerek alkalmazása megnövelheti a műtét utáni utóvérzés rizikóját. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja bármilyen szövődmény kialakulásának, éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik annak megoldásáról.

A műtét (beavatkozás) lehetséges mellékhatásai, veszélyei és szövődményei:

a) Tipikus jelenségek műtét után

A beteg általában fájdalom nélkül, éber állapotban kerül ki a műtőből. Ezt követően 1-2 órás fekvés javasolt, mely után, amennyiben utóvérzés nem jelentkezik, otthonába távozhat.

b) Ritkán előforduló szövődmények

Utóvérzés a herevezetékből. Az utóvérzések általában enyhék, amelyek megfelelő ellátás esetén jól befolyásolhatóak. Az utóvérzés kezelése első ellátás esetén mechanikus kompresszióval (nyomás), sikertelenség esetén ismételt feltárással kezelhetők. Az ismételt kiújulás a műtét után 30%. A nyirokkeringés zavara miatt a műtét után egy éven belül az esetek 20%-ban herezacskó vízsérv keletkezik (a herezacskó fájdalmatlan duzzanata), mely műtéttel gyógyítható.

A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, aggodalomra nem adnak okot. Esetenként előfordul pár hétig tartó furcsa érzés, enyhe herefájdalom, átmeneti járási nehezítettség, sebfertőzés, hegesedés, nagyon ritkán heregyulladás, heresorvadás, merevedési zavar.

Műtét utáni teendők

A műtéti terület esetleges fájdalmát az általunk felírt többféle fájdalomcsillapító folyamatos szedésével tudja csillapítani. Az erős megerőltetést kerülni kell az első héten. A műtét utáni 4 hétben javasolt a fizikai kímélet, a teljes fizikai terhelés csak ezt követően javasolt. A műtét eredményes, alacsony komplikációval jár és jól tolerálható.


Magánklinikai ár: 250 000 HUF | TB-finanszírozottan igénybe vehető | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét helyi érzéstelenítésben
  • hotelszolgálat 
  • műtét utáni megfigyelés
  • műtét utáni első kontrollvizsgálat

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.