Tokaplasztika, sz. szerint zsírleszívással

A toka az áll alatt elhelyezkedő zsírlerakódás következtében kialakuló plusz redő. Lehet alkati tulajdonság, képződhet testsúlygyarapodás kapcsán, valamint képződhet a nyak bőrének megereszkedése következtében is.

A tokaplasztika szükség esetén nyaki ráncműtéttel kombinálható-, vagy csak azzal együtt végezhető, amennyiben a nyaki bőr petyhüdtsége, lógása ezt megkívánja.

A tokaplasztikát gyakrabban végezzük helyi érzéstelenítésben vagy intravénás bódításban, mint altatásban. Kicsi és közepes méretű toka esetében elegendő a bőr alatti zsír eltüntetése zsírszívással. Ha a bőr már nem eléggé rugalmas, ill. jelentősebb mennyiségű zsírszaporulat van az áll alatt, akkor a liposuctiot kiegészítjük bőrkimetszéssel. A mai modern eljárásnál nemcsak a bőr alatti zsírszaporulatot, hanem a bőr alatti vékony izmot is megfeszítjük, javítva ezzel az eredményt és annak tartósságát. A műtéti metszést az áll alatti redőben vezetjük, rejtett pozícióban. A zsírszívást és izomrekonstrukciót követően eltávolítjuk a feleslegessé vált bőrrészletet.

Helyi érzéstelenítésben történt plasztikai beavatkozás után haza lehet menni a műtét végeztével. A toka plasztikája után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a műtétet követő ödéma és a tartóöltések feszítő hatása okoz. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek.

A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent. A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni és inkább pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, mely az arc és a nyak vérbőségét okozhatja! Pl.: erőlködés; bármilyen erős meleghatás; forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.

A speciális rugalmas kötés viselése 1-2 hétig javasolt. A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt!

A tokaműtétnek, mint minden más műtéti beavatkozásnak, lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken (vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar) kívül – melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a tokaplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Ritkán előfordul az áll – nyakszöglet erősebb besüppedése, mely rövid idő alatt önmagától korrigálódik.

A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik.


Magánklinikai ár: 250 000 HUF | fizetési lehetőségek

melynek tartalma:

  • műtét altatásban
  • hotelszolgálat (2-4 ágyas kórteremben)
  • speciális kompressziós nyakpánt
  • műtét utáni orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Az altatásról

Rövid információ az aneszteziológiai beavatkozásainkról.