Laparoscopos lágyéksérv műtét

2019. december. 16.Laparoscopos lágyéksérv műtét

A lágyéksérvműtétek laparoscopos megoldásai a 90-es években kezdődtek el. Három fő irányvonal alakult ki. A hashártyán át történő ellátási mód, a hasüreg megnyitása nélküli (TAPP), valamint  hashártyára helyezett hálóval történő (IPOM) rekonstrukciós eljárások. Napjainkban a TEP illetve a TAPP technikák a legelterjedtebbek. A két módszer közötti legkiemelndőbb különbség a hasüreg megnyitásának hiánya.

 

A Kardirex Egynapos Sebészeti Centrum laparoscopos eszközbeszerzésének köszönhetően lehetőségünk nyílik a laparoscopos lágyéksérvműtét hasüreg megnyitás nélküli (TAPP)  típusának bevezetésére. A módszert 1993-ban dolgozta ki és vezette be McKernan1. Ennek lényege, hogy a hashártya megnyitása nélkül lehet elvégezni a rekonstrukciót.

 

TAPP műtéti behatolás

 

TAPP műtét előnyei: csökkenti a hasüregen belüli szövődmények kockázatát, kisebb műtét utáni fájdalom, lerövidíti a felépülés idejét, teljes fizikai aktivitás gyorsabb visszaszerzése, a kiújulás aránya nem nagyobb mint nyitott műtét esetén. Hátrányai: általános anaesthesiát (altatást) igényel, kis térben nehezebb az operáló sebésznek dolgozni, hosszabb a műtéti idő, TAPP műtéthez képest valamivel nagyobb a konverziós arány, egyes hasi műtétek után a hegesedés miatt nem lehet kivitelezni.

 

Eleinte a háló rögzítésére különbözö eszközöket (kapocsrakó, ragasztó) használtak, majd a megfelelő műtéti technika megtalálálásával (nagy esetszámú vizsgálatok után) a háló rögzítésének elhagyásával végezték, ezzel is csökkentve a testidegen anyag bevitelét. Ezáltal adaptáltálták ezen műtéti technikát az egynapos sebészeti rendszerhez, így csökkent a fájdalomcsillapító igény, és a szövődmények száma is.

 

A műtét menete

A köldök alatt ejtett 2 cm-es metszésből vezetjük be a kamera hüvelyét, majd a hashártya felett tompán preparálva készítjük elő a műtéti terület. A kamerát bevezetve tovább folytatjuk a tér előkészítését, majd szemellenőrzés mellett a középvonalban a köldök és a szeméremcsont közötti területen vezetjük be a munkacsatornákat. Ezt követően végezzük el a sérvtömlő ill. a sérvtartalom visszahúzását, valamint kialakítjuk a beépítendő műanyag háló befogadásához szükséges teret. Behelyezzük a 10×12-15×20 cm nagyságú hálót, úgy, hogy a herevezetőt körülfogja. Drain cső behelyezése után szemellenőrzés mellett szüntetjük meg a tér felfújását, melyet Co2 folyamatos beáramlásával biztosítunk.

 

Beültetett háló: anyagát tekintve prolypropilene hálót használunk. Külön kérésre a háló lehet részben felszívódó anyaggal kombinált is, melynek célja a behelyezett testidegen anyag mennyiségének csökkentése. A háló fixációja nélkül végzett extraperitonealis laparoscopos lágyéksérvműtét egy jól tolerálható, biztonságos eljárás, mely gyakorlott kézben minimális kiújulási arányt biztosít, gyors felépülési idővel.

 

 

Vissza a hírekhez